RASPRAVA O POVJERENJU MINISTRU

Plenković oporbi: Ministar Beroš ima moju punu potporu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 06.07.2022 19:25
  • Objavljeno 06.07.2022 u 19:20
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji opoziv oporba traži treći put, ima njegovu puno potporu.

„Ostajemo pri očitovanju Vlade, otklonili smo i odbili sve prijedloge oporbe po svim točkama, uz snažnu potporu ministru Berošu“, rekao je premijer u raspravi o opozivu kojeg je zatražilo 32 oporbenih zastupnika, odnosno stranke lijevo-liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka.

Premijer je naglasio kako Beroš, „ne da ima odriješene ruke, nego ima zadaću“ provoditi program Vlade i raditi i na dostupnosti zdravstvene skrbi, bolje i kvalitetnije upravljati zdravstvenim sustavom, osiguravati financijsku stabilnost zdravstva…

„U tom smislu ima moju potporu i vjerujem da će imati i potporu saborske većine“, kazao je premijer.

Naglasio je kako je njegova Vlada glede zdravstva uložila jako puno novčanih sredstva. Učinili smo puno za zdravstvene djelatnike, plaće liječnika u našem su mandatu povećane 40 posto, samo u mandatu ministra Beroša uložili smo preko 9 milijardi kuna u zdravstvene ustanove, ogroman je iznos bespovratnih sredstava predviđen iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, istaknuo je Plenković.

Sam Beroš odbacio je navode koje je u prijedlogu za opozivom napisala oporba. U tom prijedlogu niz je elemenata koji predstavljaju konstrukcije, poluistine, a neke su i potpune neistine, kazao je.

Beroš: Osnovni elementi zdravstvene reforme

Kad je riječ o zdravstvenoj reformi, istaknuo je da je ona sveobuhvatna, a sažima je u četiri osnovna elementa: jačanje preventive i rane dijagnostike, preventivni sistematski pregledi, jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizacija bolničkog sustav koji je „apsolutno“ neadekvatan.

Oporba njegovim navodima nije impresionirana - Peđa Grbin (SDP) problematizirao je javne nabave „pod Berošem“, činjenicu da dug u zdravstvu mjesečno raste 400 do 500 milijuna kuna.

O poslovanju s tvrtkom Cuspis, ministra je pitao i Josip Borić (HDZ).

Ta javna nabava je transparentna i u skladu sa zakonom, odgovorio je ministar i opetovao da nije bilo pogodovanja u Ministarstvu zdravstva prema bilo kakvoj informatičkoj firmi.

Stephen Nikola Bartulica (DP) pohvalio je hrvatski zdravstveni sustav, no kritizirao model upravljanja. Imamo preko tisuću privatnih zdravstvenih ustanova no i pored njih su liste čekanja jako duge, rekao je i poručio da nema racionalizacije rashoda bez uvođenja tržišnog mehanizma.

Plenković: Zaštita života i poštovanje prava žene na izbor

Katarina Peović (RF) premijeru je predbacila da se čini kao da ga „škalja“ inicijativa vraćanja pobačaja u Ustav.

Mi iz parlamentarne većine imamo vrlo jasno politiku, a to je da se zalažemo za zaštitu života, jer smatramo da život počinje začećem, ali isti tako poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje, odgovorio joj je Plenković.

Rasprava o povjerenju ministru zdravstva mogla bi potrajati do kasno u noć, nešto prije 19 sati za nju je bilo prijavljeno 30-ak zastupnika.

Sabor će o povjerenju Berošu glasovati u petak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!