REAKCIJA NA MILANOVIĆA

Plenković: Očekujem kandidaturu Grabar Kitarović, a na HDZ-ovcima je da je dočekaju širokih ruku

17.06.2019 u 22:39

Bionic
Reading

Andrej Plenković, šef HDZ-a, kazao je prilikom proslave 30. rođendana stranke u Lisinskom kako 'očekuje kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović'

'Na njoj je da pronađe pravi trenutak, a na HDZ-ovcima da je dočekaju širokih ruku', kazao je Plenković, a krcata dvorana je zapljeskala.

Bila je to njegova reakcija na predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića.

U dvorani se okupilo oko 2500 HDZ-ovaca, a Branko Bačić demantirao da premijer pokušava ubrzati kandidaturu predsjednice.

'Premijer je samo iskoristio priliku obljetnice da pokaže snagu HDZ-a, s jedne strane, a s druge strane, da pokaže uvjerljivost kandidature Kolinde Grabar-Kitarović i da ćemo s njom ponovo pobijediti na predsjedničkim izborima', rekao je Bačić izrazivši uvjerenje da će predsjednica svoju kandidaturu objaviti uskoro.

Upozorio je kako bi u današnjem svijetu i Europi one države koje se zatvore u uske okvire i hrane vlastitim egoizmom i isključivošću bili nedorasli i neodgovorni pred svojim narodom. Poručio je kako HDZ i Hrvatska koju vode nije takva, "a pogotovo takva nije danas kada o vlastitoj sudbini sami odlučujemo". "Stoga su bespredmetne i promašene lažne dileme oko pitanja suvereniteta koje danas neki samozvani i zakašnjeli suverenisti s kraja političkog spektra pokušavaju nametnuti", istaknuo je. Dodao je i da su za HDZ pitanja hrvatskog suvereniteta riješena još za mandata prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kao i europski put Hrvatske koji je tada zacrtan.

  • +40
Svečana akademija povodom 30. godišnjice osnivanja HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Mi kao središnja i stožerna državotvorna stranka svoj suverenizam i domoljublje nikome ne trebamo dokazivati", rekao je Plenković. Poručio je i kako ne žele Hrvatsku okovanu u prošlosti već zemlju okrenutu budućnosti koju grade za nove generacije.

Naglasio je i kako žele Hrvatsku koja nije isključiva i polarizirana nego je svjesna svojih potencijala te zemlju samopouzdanih, radišnih , složnih i slobodnih ljudi.

Kroz analizu kampanje i rezultata ocijeniti angažman stranačkih tijela

Osvrćući se na prošle izbore za Europski parlament rekao je da su na njima pobijedili ali ne i u mjeri u kojoj su to i očekivali. Naveo je i da će stoga pažljivo razmotriti poruke birača te će kroz analizu kampanje i rezultata ocijeniti i angažman svih stranačkih tijela i organizacija. 

Naglasivši kako već treću godinu za redom - unatoč svim izazovima i brojnim akterima koji se na sve načine trude da politički, gospodarski i razvojno vrate zemlju unatrag, vode zemlju u pravom smjeru, Plenković je rekao kao se ustrajno zalažu i za ostvarenje pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. 

Osvrćući se na uspjehe stranke i vlade, istaknuo je kako su zemlju vratili na pravi smjer. Upitavši se što bi bilo da je SDP došao u prigodu nastaviti provoditi svoju politiku s pozicija državne vlasti ocijenio je kako bi ponovno imali veliko i neodgovorno zaduživanje države, proračunski deficit, izostanak reformi i sl.