zajedničko letenje

Plenković obilazi francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle

15.03.2022 u 09:27

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obići će u utorak francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, a tijekom utorka i srijede provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje hrvatskih pilota 191. eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s tog nosača

Premijer Plenković rekao je u ponedjeljak da je Francuska iskazala spremnost da Hrvatskoj pomogne u kontroli hrvatskog zračnog prostora te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio hrvatski zračni prostor.

Najavio je i da se razgovara sa SAD-om o tome kako nam oni mogu pomoći.

Istaknuo je da već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te da je tijekom razogovora iskazana spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora.

Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, a to će učiniti i tijekom srijede.

Francuska je jedina zemlja osim Sjedinjenih Država koja u sastavu svoje ratne mornarice ima nosač zrakoplova na nuklearni pogon - Charles de Gaulle.

On je u operativnu službu ušao 2001., a s njegove palube polijeću borbeni zrakoplovi Dassault Rafale M i zrakoplovi za radarski nadzor i elektroničko izvđanje E-2C Hawkeye. Uz avione, tu su helikopteri AS365F Dauphin, EC725 Caracal i AS532 Cougar.

Od stupanja u operativnu službu zrakoplovi francuskog nosača sudjelovali su u nizu međunarodnih vježbi borbenih operacija u Mediteranu i Tihom oceanu.

Tako su 2001. u operaciji Enduring Freedom iz Indijskog oceana bili potpora akcijama protiv talibana u Afganistanu, 2011. provodili su nadzor zabrane leta iznad Libije, a 2015.-2019. godine djelovali su iz Perzijskog zaljeva i Sredozemnog mora u nekoliko navrata protiv boraca Islamske države na području Iraka i Sirije.

Ministarstvo obrane RH objavilo je da se godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka provode bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova 'Charles de Gaulle'.

U utorak i srijedu 15. i 16. ožujka u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s nosača zrakoplova 'Charles de Gaulle'.

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.