TAJANSTVEN OKO MINISTARA

Plenković o preslagivanju: Dijalog da, velika koalicija ne

19.05.2017 u 19:41

Bionic
Reading

Postoji li mogućnost velike koalicije, kako komentira spekulacije vezane uz nezavisnog zastupnika Tomislava Sauchu i kada će se znati tko će biti novi ministri, samo su dio tema o kojima je u intervjuu za Dnevnik HRT-a progovorio premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovo bila specifična kampanja za lokalne izbore. 'Bilo bi mi draže da su svi kandidati imali priliku predstaviti svoje programe kako unaprijediti lokalne zajednice u kojima žive i rade, ali su nacionalne teme dominirale', istaknuo je premijer na HRT-u.

Razgovori o stvaranju parlamentarne većine vodit će se nakon lokalnih izbora. 'Inicijativa oporbe je doživjela poraz, mi imamo novog predsjednika Sabora. U trenutku kada se Hrvatska nalazila u najboljoj gospodarskoj situaciji, baš tada oporba je željela destabilizirati vladu i smijeniti ministra financija. Cilj nam je imati stabilnu parlamentarnu većinu', istaknuo je Plenković.

Upitan jesu li dio te nove većine i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, Plenković je napomenuo kako su i Esih i Hasanbegović u Sabor izabrani na listi HDZ-a. 'Ne znam što se promijenilo u politici stranke da bi oni željeli dati potporu nekom drugom', rekao je.

Progovorio je i o spekulacijama da je zbog glasa u Saboru nezavisni zastupnik Tomislav Saucha 'zaradio' rušenje proširenja istrage. 'Odabiri Sauche su isključivo njegovi. Ove interpretacije, insinuacije i aluzije, to je nedostojno odgovornih i ozbiljnih političara. HDZ zna što je trodioba vlasti i što radi DORH i suci i u to se moja vlada neće miješati. Dosta je miniranju hrvatskih institucija', rekao je Plenković.

Izričito je odbacio mogućnost velike koalicije. 'SDP ima 20 mandata manje od HDZ-a, ni čestitali nam nisu na pobjedi. Nikada više interpelacija, zahtjeva za opozivima i nikad manje kvalitetnih prijedloga. Dijalog sa svim strankama da, velika koalicija ne', naglasio je premijer.

Na pitanje o tome hoće li se ići u rekonstrukciju Vlade, premijer je rekao kako će popunjavanje ministarskih mjesta biti plod dogovora s koalicijskim partnerima.