nakon užeg kabineta vlade

Plenković o mogućem popuštanju zaštitnih mjera: 'Prostora će biti'

15.04.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u izjavi medijima dotakao se tri 'silosa' mjera za pomoć gospodarstvu te o mogućem popuštanju zaštitnih mjera

'Mjera za ožujak je naknada poslodavcima. Drugi je silos oslobađanje od poreza, a treći silos su povoljni krediti', kazao je Plenković.

'Budimo precizni, mi smo se odlučili za strategiju da restriktivnim mjerama smanjimo brzinu zaraze. Tu su odlični podaci, danas je jedan od najmanjih brojeva', rekao je Plenković.

'Posebnu pozornost ćemo posvetiti domovima za starije. Zato je HZJZ poslao detaljne upute. Brzina reakcije je pitanje broj jedan. Što se budućnosti tiče, idemo kao ostale zemlje, svi smo u istoj situaciji.

Mi smo se sastali jučer i non stop smo u kontaktu. 'Prostora će biti', poručio je.

Konferencija za medije Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Plenković: HZZ će objaviti popis svih koji su tražili naknadu plaće za zaposlene

Premijer Andrej Plenković govorio je i o gospodarskim mjerama, restrikcijama te o proračunu Europske unije, prenosi N1.

Kada je u pitanju nova procjena MMF-a u kojoj se očekuje pad hrvatskog BDP-a od 9 posto, Plenković je rekao kako su i druge institucije dale svoje procjene, ali da one variraju.

"Imamo procjene i Svjetske banke, imat ćemo i naše, ali one variraju. Postotci nisu isti. Mi ćemo, kao i ostali, imati negativne efekte ove situaicje, ali važno je da svim mjerama koje poduzimamo omogućimo financiranje mjera koje smo donijeli i normalno funkcioniranje države", rekao je Andrej Plenković.

Što se tiče rezanja plaća u javnom sektoru, kazao su nekoliko puta rekli da žele smjer racionalizacije, te da se ide dogovorno sa socijalnim partnerima u pravcu omogućavanja sredstava za financiranje.

Komentirajući uvođenje zabrane ovrha, kazao je kako se zakoni donose po hitnom postupku.

"Zakoni vezani za krizu koronavirusa idu po hitnom postupku. U trenutku kada su se usvajali zakoni prije Uskrsa nisu mogli uću u Sabor", rekao je Plenković, te dodao da se tekst odnosi na fizičke osobe.

Prigovor sindikata o potrebnoj transparentnosti mjere od 4000 kuna smatra neosnovanim.

"Mjera za ožujak odnosila se na 3250 za poslodavce kojima je pao prihod. Drugi dio je oslobađanje poreza na, a tu su i povoljni krediti za Hamag. Mi ne vidimo na koga se misli, da se nešto što smo dali kao mjeru zlorabi.

Ako netko dobio 3250 kuna kao mjeru za zaposlenika, on to ne može to ne proslijediti. HZZ će objaviti popis svih pravnih osoba koje su tražile naknadu. Ključno je da budemo maksimalno transparentni, da se zna tko je tražio naknadu.

Za više od 80.000 tvrtki isplaćeno je milijardu i 320 milijuna kuna. U brzom smo roku isplatili ta sredstva, i javnost ima pravo znati tko je dobio sredstva", kazao je Plenković, te dodao da su špekulacije o netransparentnosti medijsko prepucavanje bez konkretizacije.