aktualne teme

Plenković o kritikama da covid dodatak umirovljenicima služi za prikupljanje glasova: Po toj logici HDZ bi trebao dobiti 85 posto glasova na svim izborima

12.04.2021 u 18:43

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a u ponedjeljak poslijepodne održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice se obratio javnosti.

Odgovarajući na pitanje o 'zelenim putovnicama' kazao je da ne može reći kad će zakonski tekst proći proceduru i kad bi covid putovnice mogle zaživjeti.

'Riječ je konzultaciji na razini ministara turizma. U tim razgovorima je sudjelovala ministrica Nikolina Brnjac. Hoće li ta procedura trajati kraće od predviđenih tri do četiri mjeseca, ne mogu reći. Mislim da bi se to moglo do ljeta riješiti”, naveo je Plenković, prenosi N1.

“Procjene HNB-a i međunarodnih financijskih institucija su oko pet pooto. Vjerujem da ćemo taj rast otvariti ove godine, ali puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni”, kazao je premijer komentirajući procjenu rasta BDP-a koji je iznijela Hrvatska narodna banka.

Predsjednik Vlade i HDZ-a smatra kako mjere u Primorsko-goranskoj županiji služe kako bi se smanjilo žarište.

'Mislim da smo još daleko od one prave turističke sezone u ovom trenutku. Vjerujem da će slične mjere u svim priobalnim županijama donijeti rezultate', rekao je Plenković.

Procjenjuje da će s dozama cjepiva koje trebaju stići biti procijepljena polovica stanovništva do kraja lipnja.

'Naša je procjena da ćemo s ovim dozama koje su u narudžbi, koje bi trebale stići prema planu trebali procijepiti oko 55 posto odrasle populacije, dakle 18+, do kraja lipnja. Da je stiglo sve cjepivo AstraZenece prema planu, taj broj bi bio 70 posto', dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na covid dodatke za umirovljenike i teze oporbe da to služi za pridobivanje glasova na izborima.

“Po toj logici oporbe, HDZ bi trebao dobiti 85 posto glasova na svim izborima”, kazao je.