SJEDNICA VRHA HDZ-A

Plenković: Nije mi jasno kako netko uopće može preispitivati naš glas u UN-u

02.11.2023 u 18:46

Bionic
Reading

Nakon sastanka središnjih tijela HDZ-a premijer i šef vladajuće stranke Andrej Plenković obratio se medijima

Izrazio je očekivanje da se nastavi usporavanje rasta inflacije. Vrh HDZ-a razgovarao je o svim aktualnim temama, izvijestili o zaključcima sastanka Europskog vijeća, a ističe ulogu hrvatske diplomacije u oslobađanju hrvatskih državljana iz Gaze.

'Zahvaljujem katarskoj diplomaciji koja je osigurala spašavanje hrvatskih državljana', rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska prva po apsorpciji europskih sredstava iz fonda sljedeće generacije.

Upitan što će Tomo Medved u petak predložiti kao način obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, Plenković je podsjetio kako je njegova i HDZ-ova vlada u znak pijeteta prema braniteljima Vukovara uvela neradni dan. 'Moram priznati da mi je posebno zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje Tomu Medveda, koji je s nizom svojih inicijativa učinio kolosalne napore na tom području. I sad je baš Medved ukrao kolonu. Ne znam kako se nije toga dosjetio lani ili preklani. To je jedna bespredmetna teza koja sintetizira politiku cijele te stranke - maksimalna politizacija na rubu provokacije sa željom za nekim incidentom. Što se tiče postrojbi HOS-a, oni su uvršteni u zakon kao jedna od postrojbi koja je branila Hrvatsku. Ne vidim da ranijih godina nisu bili u Vukovaru', rekao je Plenković.

Ivan Penava o kolonama u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Na pitanje mogu li se u Vukovaru dogoditi dvije kolone, rekao je da bi to bila sramota za Vukovar i hrvatske branitelje, te da će onaj koji je to pokrenuo snositi političku odgovornost.

O sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog kompromitiranja nacionalne sigurnosti koju zaziva oporba, Plenković kaže: 'Je li se Milanović s nama konzultirao kad je zauzimao proruska, anti-EU ili anti-NATO stajališta? Je li se konzultirao kad je visokog predstavnika u BiH Schmidta nazivao 'svinjarom'? Nije? Što je istina? Brazil je htio rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je bila blokirana. Pošto nije bila pravno obvezujuća, predložena je neka 'soft law', neobvezujuća rezolucija. Što nedostaje u toj rezoluciji? Nedostaje najbitnija stvar - osuda terorističkog napada Hamasa koji se dogodio 7. listopada na Izrael. Za nas, kao žrtvu agresije, to je neprihvatljivo. Sve što smo napravili bilo je točno, ispravno i principijelno i nije mi jasno kako to netko može preispitivati', rekao je.

Komentirajući najave pekara o poskupljenju pekara, Plenković je rekao da smatra da ne postoji opravdanje za povećanje cijena.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'