nakon haške presude

Plenković putuje u Mostar u misiju smirivanja političkih strasti

04.12.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković odlazi u radni posjet Mostaru nakon što je presuda Haškog suda šestorici Hrvata za ratne zločine počinjene u BiH izazvala žestoke reakcije političara i u Hrvatskoj i u susjednoj državi

Predsjednik Vlade u Mostar dolazi u ponedjeljak u 18 sati gdje će ga dočekati Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik bosanskohercegovačkog HDZ-a.

Posjet Mostaru premijer Andrej Plenković je najavio nakon što se u petak u Banskim dvorima sastao s političkim liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem. Poručio je da u Mostar ide razgovarati s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka i braniteljskih udruga kako bi smirio političke tenzije.

Okupljanje u Mostaru nakon haaške presude Izvor: Reuters / Autor: DADO RUVIC

U utorak ujutro Plenković će se sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora – neformalnog tijela koje okuplja predstavnike nekoliko hrvatskiih političkih stranaka iz susjedne države. Ratgovarat će i s predstavnicima branitelja, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Hrvatski narodni sabor žestoko je reagirao na pravomoćnu presudu Haškog suda zapovjednicima HVO-a. Smatraju da je 'teza o udruženom zločinačkom poduhvatu ideološki i politički konstrukt koji nema utemmeljenje u međunarodnom pravu'.