SVEČANOST U OKUČANIMA

Plenković na obilježavanju Bljeska: Popunili smo praznine u pravima branitelja

01.05.2022 u 10:21

Bionic
Reading

Prilikom obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, premijer Andrej Plenković je rekao kako je važno da sve generacije znaju što se događalo početkom 90-ih u vremenu velikosrpske agresije na Hrvatsku

Premijer je podsjetio na simboliku 51 "Kristalne kocke vedrine" i uspomenu na one koji su za Hrvatsku dali najviše - svoje živote. "Zato je važno da sve generacije koje dolaze dobro znaju što se događalo početkom 1990-tih u vremenu velikosrpske agresije na Hrvatsku i okupacije ovoga dijela zapade Slavonije te o operaciji u kojoj se u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje i omogućilo da se autocestom Zagreb-Lipovac vozi nesmetano", rekao je u izjavi novinarima.

Plenković je zahvalio hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima. "U ovih nekoliko godina učinili smo sve da pokušamo popuniti one praznine, ispraviti i poneku nepravdu kada je riječ o zakonskom, financijskom, programskom i organizacijskom okviru onoga što se odnosi na prava hrvatskih branitelja", naglasio je.

Posebno zahvalu uputio je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu te je izrazio uvjerenje da su uspjeli riješiti probleme koji su mučili branitelje i njihove obitelji.

  • +22
Državni vrh na obilježavanju 27. obljetnice akcije Bljesak Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Plenković je naglasio i da je istovremeno politika njegove vlade jačati domovinsku i nacionalnu sigurnost te snažiti vojsku i policiju. To se, kazao je, vidi i u proračunskim izdvajanjima te pojačanju njihovih sposobnosti kako bi se Hrvatska učinila pouzdanom i sigurnom partnericom u okviru EU i NATO-a.

"Vidimo koliko je sigurnost bitna u ovim vremenima brutalne Ruske agresije na Ukrajinu i koliko posljedice takve situacije imaju efekta na našu sigurnost, ali i na naše gospodarsko", rekao je Plenković.     

Premijer je iz Okučana čestitao i Praznik rada te svim raDnicima zahvalio što su vremenu pandemije učinili da hrvatsko gospodarstvo bude otporno. Rekao je i kako je zadovoljan uspješnim dogovorom sa sindikatima te da će se razgovori nastaviti najesen.