SKUP O KLIMI

Plenković u Dubaiju: Hrvatska je 12. na svijetu po ispunjenju globalnih ciljeva održivosti UN-a

01.12.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Hrvatska stoji relativno dobro po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije, a od teme klimatskih promjena nitko „ne može i neće” pobjeći, rekao je u petak premijer Andrej Plenković na skupu COP28 u Dubaiju.

Premijer je rekao kako osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda ne postoji niti jedan drugi globalni događaj na kojem se skupljaju svjetski lideri, što znači da „postoji politička volja i privrženost da se svi zajedno angažirano bavimo temama klimatskih promjena kao temom od koje nitko neće i ne može pobjeći, pa i da želi”.

Plenković je u petak sudjelovao na panelu o adaptaciji na klimatske promjene i zelenu tranziciju na kojem je izdvojio hrvatski turistički sektor.

Hrvatska je 18. svjetska destinacija u pogledu dolazaka - 20 milijuna posjetitelja godišnje, istovremeno je 12. na svijetu po ispunjenju globalnih ciljeva održivosti Ujedinjenih naroda, a novim zakonom o turizmu, s investicijama i odgovornošću lokalne zajednice, želi omogućiti rast gospodarstva paralelan s očuvanjem okoliša i sprječavanja klimatskih promjena, rekao je premijer.

Ključ ovogodišnjeg skupa u Dubaiju, 28. COP-a po redu, ubrzanje je tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije te stvaranje situacije u kojoj svaka investicija u takve zelene tehnologije osigurava daljnji gospodarski rast, paralelno smanjujući globalne emisije štetnih plinova koje stvaraju jednu „od najvećih kriza s kojim je čovječanstvo suočeno”, nastavio je premijer.

Kazao je kako Hrvatska po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije „stoji relativno dobro”, no „mora učiniti još napora”. Peta je u Europskoj uniji po zelenoj proizvodnji struje, a osma po ukupnoj potrošnji iz obnovljivih izvora.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Plenković će svoj govor na COP-u održati u subotu, a pošto je riječ o jednom od najvećih političkih okupljanja na svijetu, očekuje se i da će održati niz bilateralnih sastanaka. 

Na skupu u Emiratima po prvi puta će se govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja.