KRITIZIRAO I SDP

Plenković: Grmoja je kavanski revolucionar

08.05.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Nakon burnog prošlog tjedna premijer Andrej Plenković svoje je dojmove sažeo u razgovoru za Radio Dalmacija

Govoreći za Radio Dalmacija, Plenković se osvrnuo na aktualna pitanja, prije svega o Agrokoru.

'Stranka ulazi s 30,8 posto u lokalne izbore, a kada sam je preuzeo, bila je na 20 posto. Kad ste na vlasti, normalno je da svi mogući problemi u ovoj državi idu vama na račun. Sve što radim, radim s uvjerenjem da to radim dobro. Što se tiče situacije s Agrokorom recimo, prijeti vam ogromni plimni val koji bi mogao potopiti hrvatsko gospodarstvo i hrvatske financije - ja stajem i preuzimam odgovornost, donosimo zakon o izvanrednoj upravi iza kojeg staje sama kompanija da bi se uopće aktivirao, zaposlenici dobivaju plaće, dobavljači dobivaju novac, OPG-ovi, mali poljoprivrednici dobivaju sve ono što im se dugovalo, vjerovnici stječu povjerenje, kompanija ide u proces restrukturiranja, koji je smislen i održiv, dovodimo najbolje svjetske, renomirane savjetnike da nam pomognu, pronalazimo novu, svježu likvidnost, dakle novac, i problem Agrokora je sada sedma vijest. Da Vlada nije imala tu odgovornost, i HDZ koji je predvodi, onda se pitam bi li to danas bilo nešto što smo kao usput riješili. Ne bi, samo bismo o tome govorili', kazao je Plenković.

No tada SDP, umjesto da podrži HDZ, dodaje Plenković, prvo politikantski govori o zelju, a onda kreće s inicijativom za nepovjerenjem ministru Mariću. 'I baš da njega ruše u momentu kad nam raste BDP, kad smanjujemo javni dug, deficit, kad raste zaposlenost, kreditni rejting je postao stabilan, raste industrijska proizvodnja, raste izvoz. Svi pokazatelji su u plusu, a SDP baš sada želi destabilizirati ministra financija. A Most, naš dojučerašnji partner, bez saslušanja ministra na svom klubu, bez čitanja onog što smo napisali kao odgovor na to zašto su argumenti SDP-a nekredibilni, bez čekanja saborske rasprave, bez pokazivanja minimuma lojalnosti prema partneru, kaže - mi ćemo biti protiv. I to na televiziji, uživo, dignu ruku i kažu, kao u areni - palac dolje. To nije u redu. To nije normalno i toga nigdje nema', rekao je Plenković.

Vlada, kaže, mora biti jedna i jedinstvena i ne može netko odgovarati više šefu svoje stranke nego premijeru. 'Ta priča ne ide. Meni nabacivati retoriku koja kaže da smo mi s Pupovcem i sa Sauchom? Mislite li da je to nešto normalno što se može reći? Dakle taj Most bio je u partnerstvu i s HDZ-om i s manjinskim zastupnicima od prvog dana. A sada im je to neki problem. Meni nije', dodao je Plenković.

Progovorio je i o glasu podrške koji je dobio od Tomislava Sauche. 'On je donio svoju političku prosudbu. Kad malo detaljnije pogledate, velik broj zastupnika nije spreman na nove izbore. Tu bih stavio točku. Drugo je to kad ovakav neviđeni pritisak, kakav je radio kavanski revolucionar Grmoja, prozivajući ljude, ili kandidat ovdje za župana, moj matematičar Bauk, koji nije dobro zbrojio, kada takav pritisak radite na zastupnike, onda su ljudi u šahu, strah ih je. Takav pritisak HDZ ne radi', poručio je Plenković.