sjednica vlade

Plenković pobrojao uspjehe Vlade i otkrio temeljne ciljeve u 2024.

28.12.2023 u 13:06

Bionic
Reading

U uvodnom govoru na današnjoj sjednici Vlade, posljednjoj u 2023. godini, premijer Andrej Plenković podsjetio je da je u javno savjetovanje proteklog tjedna upućena Strategija demografske revitalizacije, kao strukturno pitanje za budućnost hrvatskog naroda. 'Živimo u vremenu kada je životna dob produljena, stopa prirodnog priraštaja niža, a stopa mortaliteta se povećala, i to je izazov za tržište rada, mirovinski i socijalni sustav', kazao je Plenković

Rekao je da će Vlada i dalje nastojati jačati obitelj brojnim poticajnim mjerama, kao što se potiču i brojni drugi sektori poput zdravstva i obrazovanja.

'Danas je važan dan za naše umirovljenike koji imaju mirovinu do 840 eura. HMZO kreće u isplatu jednokratnog paketa pomoći', rekao je Plenković, dodajući da se sa 120 na 150 eura od 1. siječnja povećava nacionalna mirovina, a olakšani su i uvjeti za ostvarivanje tog prava.

Osvrćući se na protupotresnu obnovu, Plenković je podsjetio da su na Banovini zatvorena sva kontejnerska naselja i da su u potpunosti iskorištena EU sredstva.

Najavio je da će se na sjednici Vlade donijeti mjere zapošljavanja s ciljem poticanja (samo)zapošljavanja i obrazovanja. Dosad je na takve mjere izdvojeno preko milijardu eura, rekao je premijer, podsjećajući da se danas u Hrvatskoj bilježi 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog. Po pitanju poreznog i administrativnog rasterećenja građana, dosadašnje mjere težile su milijardu i pol eura.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Govoreći o ulasku u Schengen i drugim međunarodnim uspjesima Hrvatske, poput povećanog međunarodnog kreditnog rejtinga, zaključio je da su to važni signali povjerenja u smjer kojim Vlada vodi zemlju. 'Sva postignuća preuvjet su većoj otpornosti na krize i oporavka gospodarstva i društva u vrlo neizvjesnim geopolitičkim okolnostima', dodao je premijer.

Također, Hrvatska kontinuirano, 11 kvartala zaredom, bilježi porast BDP-a, a prosječna plaća narasla je na 1178 eura, što je premašilo predizborno obećanje Vlade od 1000 eura do kraja mandata.

Rekao je da su najranjivije kategorije u krizama zaštićene, a zahvaljujući kombinaciji mjera u studenom je zabilježen pad stope inflacije. 'Ponovno ćemo intervenirati ako se uoče neopravdana poskupljenja', naveo je Plenković.

Izgrađena su četiri veteranska centra, a izgradit će se još četiri, najavio je.

Temeljni cilj Vlade u 2024. je zaštititi građane i gospodarstvo od bilo kakvih novih vanjskih šokova, kao što je činila i do sada, u dogovoru sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, te će se nastojati stvoriti ekonomsko ozračje u kojem će se nastaviti rast BDP-a, plaća i mirovina, kao i smanjivanje inflacije i udjela javnog duga u BDP-u.

Unaprijeđuje se upravljanje državnom imovinom, a od 1. siječnja stupa na snagu zakon o turizmu s naglaskom na održivost i zelenu tranziciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, između ostalog, nalaze se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi, a Vlada će donijeti i nekoliko zaključaka temeljem kojih će se i u prvih šest mjeseci iduće godine nastaviti s pomoći stradalima u potresu - otpisom potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, produženjem korištenja autoceste A11 Zagreb - Sisak bez plaćanja cestarine, besplatnim prijevozom vlakom, otpisom potraživanja za RTV pristojbu.

Na sjednici će biti utvrđena i osnovica za izračun iznosa zajamčene minimalne naknade kao i osnovica za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznosa opskrbnine za iduću godinu.