PUTOVANJA NA POMOLU

Plenković: Covid putovnica omogućit će korištenje pogodnosti koje su bile uobičajene

27.04.2021 u 20:04

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Dubrovniku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Mato Frankovićem, a u razgovoru je istaknuto kako je Vlada pomogla jedinicama lokalne samouprave koje su u koronakrizi imale pad prihoda.

Plenković je nakon sastanka izjavio da se, između ostalog, razgovaralo o učincima porezne reforme koja je omogućila veće prihode lokalnoj samoupravi od 2017. godine, što je posebno važno za one gradove s nešto manjim prihodima, poput Dubrovnika. S tim u vezi istaknuto je zadovoljstvo da je Vlada RH pomogla jedinice lokalne samouprave koje su u koronakrizi u 2020. godini imalei pad prihoda.

"Omogućili smo im normalno funkcioniranje“, istaknuo je premijer Plenković. Podsjetio je i da je u najjužnijoj hrvatskoj županiji ugovoreno gotovo sedam milijardi kuna europskih projekata, što pokazuje agilnost i angažman županije i gradova. „Vlada je pritom za skoro 22 tisuće radnika osigurala naknade za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna. Ukupno oko pet milijuna kuna“, dodao je Plenković.

"Na tom tragu su i naše aktivnosti kojima želimo omogućiti turističku sezonu na cijeloj hrvatskoj obali i ovdje. U dogovoru s ministarstvom turizma i zdravstva krenulo se s cijepljenjem turističkih djelatnika upravo ovdje s izvrsnim odazivom. Danas smo razgovarali o daljnjim mogućnostima da se cijepe svi oni turistički djelatnici koji to žele u najskorijem roku, a HZZO i Ministarstvo zdravstva osigurat će odgovarajući broj cjepiva“, rekao je Plenković.

Vezano za turističku sezonu rekao je i da dobro napreduju razgovori s različitim avioprijevoznicima za Zračnu luku Dubrovnik, uz osiguranje odgovarajućih testova te primjenu covid-putovnica.

  • +4
Cijepljenje u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sastanku sa županom Dobroslavićem i gradonačelnikom Frankovićem su nazočile i ministrica turizma i športa, Nikolina Brnjac i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Premijer Plenković tijekom svog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji prethodno je obišao gradilište Pelješkog mosta, a posjet će završiti večeras sudjelovanjem na predstavljanju kandidata HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na skorašnjim lokalnim izborima.

  • +25
Plenković na Pelješkom mostu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Plenković je nakon sastanka s predstavicima lokalne vlasti dao izjavu za medije, govoreći o Covid putovnicama i procesu cijepljenja u Hrvatskoj. 'Putovnica će omogućiti da svi koji su preboljeli ili su cijepljeni normalno putuju iz zemlje u zemlju i koriste sve pogodnosti koje su prije Covida bile uobičajene', kazao je premijer.

Komentirao je i proces cijepljenja u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na činjenicu da je jučer utrošeno samo oko 3.000 doza cjepiva. Novinaru koji mu je izložio dnevne brojke utrošenih doza cjepiva u posljednjih nekoliko dana uputio je posebnu poruku.

“Nisam ja tu da komentiram vaše zbrajanje, nego da organiziramo cijepljenje što učinkovitije. Što se tiče tih podataka, ne znam jesu li to podaci koji se odnose na nedjelju. Nedjelja je dan kad se manje ljudi cijepi. Jedna od zadaća koju sam dao ministru Berošu je da se cijepljenje organizira sedam dana u tjednu i da se iskoriste sve doze što prije”, kazao je Plenković i dodao da bi Stožer trebao potvrditi na koji dan se odnose ti podaci.

Nakon što je Rade Županović, novinar N1 televizije, rekao da je riječ o podatku koji se odnosi na ponedjeljak, premijer Plenković kazao je da njemu taj podatak 'nije poznat'.