POVIJESNI REFERENDUM U TURSKOJ

Plebiscit koji bi mogao ustoličiti novog nedodirljiva sultana

16.04.2017 u 10:57

Turski referendum

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Turska je ovog vikenda pred povijesnom odlukom kakva se ne pamti od 1923. godine, kada je najveći reformator u islamskom svijetu Mustafa Kemal Ataturk ukinuo sultanat i proglasio modernu republiku. Turci izlaze na referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti, što bi, izjasne li se za, Tayyipu Erdoğanu omogućilo da u rukama drži sve poluge vlasti, poput sultana kojeg je prije 94 godina u ropotarnicu povijesti poslao Ataturk. Iako ispitivanja javnog mnijenja predviđaju tijesnu utrku, sve je izglednije da će Erdogan postati novi sultan, ističe za tportal Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar i bivši veleposlanik u Zagrebu te nizu bliskoistočnih zemalja

Referendum za koji vlastodržac Erdoğan ističe kako je potreban kako bi se izbjegle dosadašnje krhke koalicijske vlade i kako bi Turska suočena s nizom sigurnosnih izazova dobila na sigurnosti, prema mišljenju dobrih poznavatelja prilika, ali i oporbe, vratit će Tursku u neka prošla apsolutistička doba kada se tu zemlju na dva kontinenta nazivalo 'bolesnikom s Bospora'.

Ako Erdogan uspije, Turska će se dodatno udaljiti od euroatlantskih integracija, a on sam postat će apSOlutni gospodar svega u zemlji po uzoru na izreku francuskog kalja Luja XIV. 'Država, to sam ja!'. Tako će ovaj nekadašnji gradonačelnik Istanbula moći imenovati i smjenjivati ministre, predlagati proračun, postavljati većinu članova Ustavnog suda, određivati članove glavnog stožera vojske čiji čelnici predstavljaju stalnu opasnost zbog povijesne sklonosti državnim udarima i čišćenju nepoćudnih elemenata u visokoj turskoj politici.

Pored toga, Erdogan će, ako većina od 55,3 milijuna birača, uključujući i dijasporu, glasa za promjene političkog sustava, moći imenovati dvojicu potpredsjednika države, dok će se mjesto premijera ukinuti. Ako, pak, šef države nekim slučajem bude pozvan na odgovornost, takvo što moći će se dogoditi tek ako dvije trećine parlamentarnih zastupnika podrži tu inicijativu. O sudbini predsjednika sudio bi Ustavni sud, no pritom se predsjednik ne bi trebao suviše brinuti, budući da on sam imenuje većinu članova tog državnog tijela.

Ako Turci na referendumu izglasaju veće ustavne ovlasti, Erdogan će postati novi turski sultan Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC News

Drugim riječima, predsjednik ni u kojem slučaju ne bi mogao biti osuđen, upozoravaju iz redova vodeće oporbene Republikanske narodne stranke koja je u strahu od referendumskih rezultata uzaludno predlagala prijevremene izbore. Po novom sustavu prvi izbori bit će održani 2019. godine, poslije isteka sadašnjeg Erdoganova mandata, a prema amandmanima, šef države bira se na pet godina, a predviđena su najviše dva mandata.

Prema novim izračunima, ionako autoritativni Erdogan tako sebi omogućuje nedodirljivu poziciju u predsjedničkoj fotelji idućih 12 godina. Valja napomenuti kako je dosad njegova funkcija bila tek ceremonijalne prirode, no ovaj nekadašnji trostruki premijer koristeći svoje ovlasti do krajnjih granica, nastavlja dominirati politikom zbog svoje popularnosti i snažne osobnosti.

Popularnost i nadasve proširene ovlasti omogućile su mu prošle godine tijekom vojnog puča pročišćavanje dijelova sudstva, policije i napose vojske koja je tradicionalno utjecajna te je na čelnim pozicijama (p)ostavio generale u koje ima povjerenja.

Jedan od ključa Erdoganove pobjede na referendumu leži u razjedinjenosti turske oporbe Izvor: Društvene mreže / Autor: France 24 English

Oporba, pak, koja je u Turskoj trenutno razjedinjena, ne predstavlja opasnost po Erdoganov referendum. Upravo je nejedinstvo turske oporbe jedan od ključnih  razloga zbog kojih bi Erdogan mogao izvojevati referendumsku pobjedu.

Erdoganova pobjeda na referendumu jamči mu nedodirljiv požaj Izvor: Društvene mreže / Autor: France 24 English

'Oporba u Turskoj je šarolika i nejedinstvena te se u preslagivanju po pitanju trenutne situacije u državi i regiji jednostavno pogubila. Na oporbu je utjecao i sam Erdogan svojim represijama na biračko tijelo koje su uključivale metode poput zastrašivanja i krajnje nelegalnih operacija u kojima Erdogan ima itekakvo iskustvo iz prijašnjih izbora', ocijenio je za tportal Zlatko Dizdarević, bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u Zagrebu te Jordanu s akreditacijom i SirijiIraku i Libanonu.

Upućen u događaje u Turskoj, Dizdarević smatra kako, bez obzira na ishod referenduma, turski odabir proširenja predsjedničkih ovlasti ne pokazuje pravu sliku Turske, već je treba gledati u kontekstu novonastale situacije, prije svega posvemašnje krize na Bliskom istoku tijekom koje se, prema njegovim riječima, mnogo toga otelo kontroli, osobito u Europskoj uniji, po pitanu izbjeglica kojima svemoćni Erdogan ucjenjuje Stari kontinent.

Erdogan je vješt u represiji na ionako razjedinjeno biračko tijelo Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera English

'Ako Erdogan uspije u svojem naumu, a kako stvari sada stoje posve je jasno kako će pobijediti, mnogo toga više neće biti isto. Doći će do potpuno nove situacije s mnogo otvorenih globalnih pitanja, počevši od daljnjih Ankarinih ucjena Bruxellesa i Washingtona, kao i još tješnjih veza s Kremljom, što u ovom trenutku dodatno dolijeva ulje na vatru u polarizaciji sukoba. Erdogan je jednostavno opijen moći i takva dijagnoza daje mu za pravo da se predstavlja kao globalni igrač, iako Erdogan nije Turska niti je Turska Erdogan', zaključuje za tportal ugledni novinar i veleposlanik, dodajući kako će turski predsjednik od nedjelje, najvjerojatnije, biti novi 'Kralj Sunce', ali u kontekstu vremena i situacije u puno brutalnijoj verziji.