'PS 3 TEK SADA NA VRHU'

'PlayStation 4 još daleko od izlaska!'

20.06.2011 u 08:28

Bionic
Reading

Nakon što je Nintendo otkrio svoju konzolu Wii U, a glasine da je nasljednik Xboxa 360 već u razvoju postaju sve glasnije, oglasio se Sony iz kojega i dalje naglašavaju da se PS4 još dugo neće pojaviti na tržištu

Ako se vratimo u prošlost, u vrijeme prošle generacije konzola, situacija je bila ovakva: PlayStation 2 na tržištu se pojavio 2000. godine, a PlayStation 3 nadomjestio ga je 2006. Microsoftov Xbox svjetlo dana ugledao je 2001. da bi ga 2005. zamijenio Xbox 360.   

 

Ako uzmemo kao nekakvo mjerilo izmjene generacija razliku između izlaska PS2 i PS3, PlayStation 4 bi se na tržištu trebao pojaviti već sljedeće godine. No to se očigledno neće dogoditi, a iz Sonyja nas i dalje uvjeravaju da ćemo se još načekati do izlaska nasljednika PS3.

 

Naime, predsjednik PlayStationa US Jack Tretton za Forbes je izjavio da PlayStation 3 tek sada doživljava svoj vrhunac: 'Tehnološki, mislim da trenutačno ne možemo ponuditi nešto značajnije bolje od ovoga što imamo.'

 

'Ono što vidimo kod konkurencije je to da pokušavaju implementirati stvari koje PlayStation 3 već ima', naglasio je Tretton pritom vjerojatno upirući prst u Wii U. (pomalo neopravdano – ipak je Sony svoj Move bazirao na Nintendovoj ideji)

 

'Ništa u Nintendovoj prezentaciji na E3-u nije nas uvjerilo da se zamislimo i da počnemo raditi na novoj konzoli. Multimedijska konzola? HD gaming? Sve to mi smo predstavili još 2006. godine', zaključio je Tretton.

 

Moramo se složiti, a slično smo viđenje i sami iznijeli u osvrtu na Wii U konzolu. Naime, mnogima je nejasna ideja i vizija koju Nintendo ima jer očito je da Wii U jednostavno nema potencijala za predvodi sljedeću generaciju konzola. S druge strane, legende poput Johna Carmacka sve su glasnije u mišljenjima da trenutna generacija konzola još nije dovoljno iskorištena.

 

Također, zamisliti se možemo i nad prvim videom koji prikazuje Battlefield 3 u akciji na PlayStationu 3 o čemu smo pisali prošlog tjedna. Naime, Battlefield 3 bit će vizualno najimpresivnija igra današnjice. Verzija za konzole bit će nešto inferiornija, no sigurni smo da će izgledati kao recimo na 'Medium' postavkama na PC-u. Ako sada sjedite za jednim solidnim računalom koje bez brige tjera Crysis 2 na 'high' postavkama, možete biti sigurni da ćete Battlefield 3 moći vrtjeti na – postavkama 'Medium'.

 

Vaše računalo staro je godinu ili dvije, a konzole sadašnje generacije imaju već više od pet godina iza sebe. Sprečavaju li konzole doista napredak igara ili upravo one tjeraju razvojne studije da unapređuju tehnologiju neprekidnom optimizacijom?! Zaključite sami.