borci za neovisnost

Plava noć na Korzici, više od 20 posjeda napadnuto eksplozivom

10.10.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Policija na Korzici pokrenula je istragu nakon što su 22 posjeda na tom francuskom mediteranskom otoku pogođena eksplozijama u ponedjeljak kasno navečer

Odgovornost za napade preuzela je Fronta za nacionalno oslobođenje Korzike (FLNC) u onome što je poznato kao napad 'plave noći' zbog svih policajaca i vatrogasaca koji interveniraju na mjestu događaja, piše Euronews.

U eksplozijama nema ozlijeđenih, a protuterorističko tužiteljstvo priopćilo je da je otvorilo istrage za pokušaj ubojstva, uništavanje imovine, proizvodnju eksplozivnih naprava i sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Noćni napadi FLNC-a dogodili su se samo deset dana nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a on je Korzici ponudio 'autonomiju unutar Republike', upozoravajući da se ovaj 'povijesni trenutak' neće postići 'bez' ili 'protiv' francuske države.

Sve se događa u trenutku u kojem završava žustra rasprava u javnosti koja je počela prije 18 mjeseci, nakon izbijanja nasilja na tom otoku 2022., a poslije smrti Yvana Colonne, militanta koji se zalagao za njegovu neovisnost. On je napadnut u zatvoru u kojem je služio doživotnu kaznu zbog atentata 1998. godine.

U protekle dvije godine Korzika je doživjela porast incidenata vezanih za podmetanje požara i eksplozije, uglavnom usmjerenih na vikendice, često s nacionalističkim obilježjima. Za te su eksplozije često odgovornost preuzimali FLNC i GCC (Ghjuventù Clandestina Corsa), korzikanski pokreti mladih.

  • +19
Napadi na Korzici Izvor: Profimedia / Autor: ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia