jelenovac u plamenu

Vatrogasci se izborili s velikim požarom u Zagrebu, ima ozlijeđenih

07.07.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Buknuo je požar u sportskom centru na zagrebačkom Jelenovcu, a gusti crni dim nadvio se u petak nad velikim dijelom grada. Sportska dvorana i restoran u sklopu centra u potpunosti su izgorjeli, kao i nekoliko automobila parkiranih u neposrednoj blizini. Zbog požara i vatrogasne intervencije ZET-ova autobusna linija 139 trenutno ne prometuje. Tijekom gašenja hospitalizirana su četiri vatrogasca koji su kolabirali zbog vrućine

Požar u Športsko-rekreacijskom centru Jelenovac, koji se nalazi u šumskom okruženju, sjeverno od Ilice, stavljen je pod nadzor i očekuje se da će uskoro biti ugašen. Čak 80 vatrogasaca pokušavalo je spriječiti širenje vatre na okolnu šumu koja dijeli Vinogradsku ulicu od Pantovčaka.

Još uvijek nije jasno gdje je planulo. Suvlasnica sportskog objekta Margareta Hala Čulina tvrdi da je vatra prvo izbila kod trafostanice, zbog čega su jutros i pozvani vatrogasci, dok pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić kaže da je požar navodno krenuo iz restorana, odnosno kuhinje. 'Ali to će utvrditi istraga', dodao je Kalinić.

Vatrogasci će na požarištu ostati cijeli dan, izjavio je vatrogasni zapovjednik Zoran Gorički, koji je preuzeo vođenje intervencije nakon što je ozlijeđen zapovjednik vatrogasne postaje Centar Igor Župančić. 

  • +72
Požar na Jelenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Dodatni problem predstavljaju visoke temperature, zbog čega dolazi do brze dehidracije gasitelja, izvijestio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, dodajući da su Gradske ljekarne Grada Zagreba poslale dostatne količine Rehidromixa kako bi se intervencija mogla privesti kraju.

Od zagrebačkih vatrogasaca Hina doznaje da je u tijeku zamjena ljudstva. Policija na terenu osigurava požarište, a nakon što požar bude ugašen pristupit će očevidu kako bi mu se utvrdio uzrok. Zagrebačka policija potvrdila je da je dojavu o požaru primila oko 9.50 sati.

Četvoricu vatrogasaca koji su kolabirali odvezla je Hitna pomoć. 

Vatrogasac ozlijeđen pri gašenju požara na Jelenovcu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Margareta Hala Čulina, suvlasnica sportskog objekta na Jelenovcu, ispričala je za Dnevnik Nove TV kako je došlo do požara. 'Oko 10 sati primijetili smo plamen i gusti dim iza trafostanice. Svi smo izašli i zvali smo vatrogasce koji su došli za 10 minuta i koji su navodno lokalizirali požar. Nakon 10 minuta nasred restorana s krova je odjednom buknula jaka vatra i za 10 minuta sve je izgorjelo', kaže Hala Čulina. 

Dvorana ŠRC Jelenovac reklamira se kao 'zimi grijana, ljeti ugodno hladna zbog okruženja šume, s parketom kao podlogom, tribinama i semaforom, idealna za rekreaciju ili nadmetanje'. 

Dok su se vatrogasci borili s požarom na zagrebačkom Jelenovcu, zatekao ih je još jedan hitan poziv na intervenciju jer je nešto prije podneva odjeknula eksplozija u drugom dijelu grada, na osmom katu stambene zgrade na Ferenščici. U tom slučaju je 17 vatrogasaca s četiri vozila ugasilo požar.