imaju vremena do srpnja

Plan za ujedinjenje ljevice u BiH je 'mrtav' no moguć je dogovor o zajedničkim kandidatima

21.03.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Plan za ujedinjenje stranaka ljevice iz Bosne i Hercegovine u novu jedinstvenu organizaciju praktički je mrtav no postoji mogućnost zajedničkog nastupa na izborima u listopadu, stajalište je koje su u srijedu iznijeli predstavnici Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS), dvije od četiriju stranaka koje je DF prošlog tjedna pozvao na ujedinjenje

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u ponedjeljak je odbacilo prijedlog za osnivanje nove stranke ujedinjene ljevice jer su ocijenili kako to znači gašenje SDP-a s neizvjesnim ishodom cijelog procesa.

'Taj prijedlog je mrtav i sada idemo dalje', kazao je u srijedu novinarima u Sarajevu potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić uoči sastanka na kojega su iz te stranke pozvali predstavnike SDP-a, GS-a i Naše stranke (NS) kako bi se eventualno dogovorili dalji zajednički koraci.

SDP i NS koja postupno ali sigurno na svakim izborima privlači sve više glasača, posebice mladih i obrazovanih, odbili su taj poziv, a na sastanak su došli samo predstavnici GS, izvanparlamentarne stranke koja je nastala tek prije dvije godine i to upravo zbog unutarnjeg raskola u DF-u.

'Samo smo željeli razgovarati o modelima izbornog nastupa', kazao je Đonlagić dodajući kako u ovoj stranci bez obzira na oštre negativne poruke iz SDP-a žele nastaviti razgovarati o pripremama za listopadske izbore.

U DF-u drže kako je opcija zajedničkih kandidatskih listi za sve razine vlasti najoptimalnije rješenje u postojećim uvjetima no za sada nema naznake kako su spremni odustati od toga da Željko Komšić bude kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

  • +3
Primanje Predsjedništva BiH u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Upravo taj zahtjev predsjednik SDP-a Nermin Nikšić javno je iznio u ponedjeljak ustvrdivši kako bi Komšićevo odustajanje od ranije jednostrano istaknute kandidature bio pravi pokazatelj koliko su u DF-u spremni na zajednički izborni nastup što bi uključivalo i jednog usuglašenog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Glavni tajnik SDP-a Irfan Čengić nakon toga je lokalnim medijima kazao kako bi sveučilišni profesor iz Mostara Slavo Kukić bio 'idealni kandidat' ljevice za državni vrh te kako je sigurno da bi on u izbornom srazu pobijedio aktualnog člana Predsjedništva BiH i čelnika HDZ-a Dragana Čovića.

Na takvo stajalište iz najveće stranke ljevice u DF-u uopće nisu reagirali, a Komšić je u nekoliko javnih istupa u proteklim danima ponovio kako je njegovo povlačenje iz izborne utrke bilo moguće jedino pod uvjetom uspostave nove stranke ujedinjene ljevice.

Zbog njegove kandidature u SDP-u sada razmišljaju o isticanju svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i o tome se već vode konzultacije u stranačkim organizacijama na terenu.

Jedan od čelnika GS-a Emir Suljagić u srijedu je kazao kako je sada jasno o čemu SDP ne želi razgovarati pa ostaje dovoljno prostora za pregovore o tome što se može zajednički napraviti.

'Imamo vremena do srpnja razgovarati o listama i zajedničkim kandidatima za Predsjedništvo BiH', kazao je Suljagić dodajući kako vjeruje da u SDP-u ima dovoljno mudrosti i strpljenja nužnih za konačni dogovor.

Na općim izborima u BiH 7. listopada se biraju članovi Predsjedništva BiH, Zastupnički dom parlamenta BiH, Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, Narodna skupština Republike Srpske, predsjednik i potpredsjednici tog enititeta te deset županijskih skupština u FBiH kao i skupština distrikta Brčko.