SABOR NA ODMORU

Pitate se kamo su se razbježali zastupnici? Evo i odgovora

22.02.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što su u petak zaključili dva burna tjedna rasprava i nadmudrivanja u sabornici, zastupnici su ovog tjedna sve do 1. ožujka na odmoru. U tjednu pauze imat će priliku pripremiti se za nastavak sjednice, ali i posvetiti se svojim lokalnim sredinama

S obzirom na dojam u javnosti da zastupnici ne rade dovoljno, ovaj tjedan pauze u dijelu javnosti nije dobro dočekan. No raspored saborskog zasjedanja do Uskrsa dogovoren je na Predsjedništvu Sabora još početkom siječnja. Već tada dogovoren je i ovaj tjedan pauze.

Zašto tjedan dana pauze u zasjedanju, objasnio je prošlog petka predsjednik Sabora Božo Petrov. 'Mi smo, za razliku od svih prethodnih saziva Sabora, napravili plan, raspored za sve saborske zastupnike da im možemo dati mogućnost da se bolje pripreme i da mogu poredati svoje obveze kako bi u što većoj nazočnosti mogli prisustvovati plenarnim sjednicama. Oni su u tom trenutku dobili raspored, mogli su planirati svoje obveze i mogli su si isplanirati da što više budu na plenarnim sjednicama. To je jedan od alata kako ćemo to postići. Što se tiče Predsjedništva Sabora, htjeli smo ponuditi mogućnost zastupnicima i izići im u susret, tako da sa svoje strane otklonimo mogućnost da nemaju alibi u tome', kazao je Petrov.

Do sada, nadodaje, saborski zastupnici nisu znali na koje će se datume održavati sjednice. 'Zbog toga će moći puno bolje posložiti svoj raspored. Dali smo im sada mogućnost da se bolje pripreme za sam rad i sjednice Sabora. Što se tiče samih aktivnosti u Saboru, one neće patiti. Pokazali smo da je Sabor u prva tri mjeseca, što smo vodili analizu, napravio duplo više sati i rasprave, broja radnih dana i broja zakona i replika. Sve smo za 100 posto podignuli u odnosu na sve ostale sazive od 2007. Namjeravamo tako i dalje raditi', objasnio je Petrov.

Neki zastupnicis kojimasmo razgovarali kažu nam da će im ova stanka dobro doći kako bi se posvetili radu na terenu i u svojim lokalnim bazama. Naime, za vrijeme redovnog zasjedanja plenarne sjednice održavaju se od srijede do petka, u zadnje vrijeme i do kasnih večernjih sati. Utorak je predviđen za sjednice odbora, dok ponedjeljkom zastupnici mogu pripremati rasprave za taj tjedan ili raditi na terenu.
Ustav propisuje samo dvije stanke u saborskom radu (od 15. prosinca do 15. siječnja, te od 15. srpnja do 15. rujna), dok o pauzama u ostatku godine odlučuje Predsjedništvo Sabora. Ovakve pauze od tjedan dana nisu novina, dapače u nekim od prethodnih saziva bilo ih je i više.

Zastupnici obično ne zasjedaju i u danima nekih većih praznika. Tako će i ove godine na manju stanku za Uskrs, a neće raditi i u svibnju zbog lokalnih izbora. I prethodnih godina za vrijeme izborne kampanje Sabor je odlazio na pauzu kako se kampanja ne bi vodila u sabornici.