FRANCUSKA PRELOMILA

Pilule Diane-35 zabranjene zbog četiri sumnjive smrti

30.01.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Francuska je u srijedu zabranila prodaju lijeka protiv akni Diane-35, koji liječnici često propisuju kao kontracepcijsko sredstvo, objavili su na konferenciji za novinare predstavnici Nacionalne agencije za sigurnost lijekova (ANSM). Osim što se smrt četiriju žena u posljednjih 25 godina povezuje s uzimanjem tih tableta, zabrani je prethodilo objavljivanje tajnog izvješća o njihovim opasnim nuspojavama

Lijek njemačkog Bayera namijenjen je liječenju hormonalnih poremećaja koji rezultiraju aknama kod mladih žena, ali ga liječnici prepisuju kao kontraceptiv jer zaustavlja ovulaciju.

Zabrana će se provesti u razdoblju od tri mjeseca da bi se omogućilo korisnicama da pronađu alternativni lijek, rekao je direktor ANSM-a Dominique Maraninchi

'Ovaj lijek nije licenciran kao kontraceptiv (...) No kao takav se upotrebljava (...) iako postoji mnogo alternativnih kontraceptiva koji se mogu koristiti u ovoj državi', rekao je Maraninchi.

Dominique Maraninchi na današnjoj presici


U posljednjih 25 godina četiri žene umrle su u Francuskoj od začepljenja krvnih žila koje se povezuje s upotrebom lijeka Diane-35, potvrdili su iz ANSM-a, dodajući da ga čak 300.000 Francuskinja koristi kao kontraceptiv.

Le Figaro, koji je objavio tajno izvješće ANSM-a, izvijestio je da je 125 žena pretrpjelo opasne nuspojave povezane s lijekom Diane-35 ili sa srodnim lijekovima. Kao najčešće nuspojave navode se krvni ugrušci i moždani udari, a otkriveno je i da se 37 žena nije u cijelosti oporavilo od nuspojava.

Francuska je od Europske agencije za lijekove (EMA) zatražila preispitivanje kontraceptiva treće i četvrte generacije, za koje se navodi da nose veće rizike od krvnih ugrušaka od lijekova prethodnih generacija.

Diane-35 se prodaje u 116 država širom svijeta, uključujući Hrvatsku.

'U Hrvatskoj zasad nije bilo pokazatelja da je šteta lijeka veća od koristi i zasad nema nikakvih naznaka za potrebom povlačenja istog lijeka s tržišta', rekla je za HTV Ivana Šišić iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.