OPTIMISTIČNI ORGANIZATORI

Pilot projekti za popuštanje mjera u Hrvatskoj: Ovako će izgledati kontrolirani party i svadba s tri vrste uzvanika

10.05.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon što je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potvrdio da se intenzivno razgovara o probnim kontroliranim događajima s više posjetitelja, Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja detaljnije je za N1 objasnila plan za pilot projekte zabava i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u Hrvatskoj

Prvi pilot projekt kreće u četvrtak 13. svibnja, a radi se o poslovno-privatnom domjenku sa 80 do 100 uzvanika, i to cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad 14 dana, otkrila je Troskot za N1, dodajući da će nakon sedam dana uzvanici morati na testiranje.

Drugi događaj je dva dana poslije, u subotu. Bit će to simulacija svadbene svečanosti s više od 100 uzvanika, jer u tako kratkom roku nisu uspjeli pronaći mladence. Osim toga, oni ne mogu diktirati uzvanike, a imaju strogo određeno koji ljudi mogu sudjelovati.

'Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati', objasnila je Troskot.

Cijepljenje zaposlenika Le Meridien Lav Izvor: Licencirane fotografije / Autor: La Meridien Lav

Do 20. svibnja trebalo bi znati jesu li projekti uspjeli, a radit će se i drugi pilot projekti, koncerti s većim brojem ljudi, što još nije do kraja definirano. 'Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe', rekla je Troskot.

To vjerojatno ne bi značilo potpuno popuštanje mjera za tu industriju, a održavanje ljetnih festivala na otvorenom vjerojatno će dijelom ovisiti o tome kako prođu ovi projekti.

Capak je jutros izjavio da ne očekuje širenje zaraze u okviru pilot projekata.

'Mi to ne očekujemo, i u svijetu su neke od takvih aktivnosti provedene. Neki su radili i PCR testove nakon takvih događaja pa su dobili dobre rezultate, nije bilo novooboljelih. Nadamo se da će to sve skupa dobro proći i da ćemo u lipanj ući u opuštenijoj atmosferi', rekao je Capak.

S obzirom na to da se radi o pilot projektu, dodao je, organizatori moraju točno znati tko im dolazi i moraju imati sve dokumente koji su potrebni za epidemiološko praćenje.