zapadni balkan

Picula: BiH neće riješiti političke prijepore bez većeg angažiranja EU

27.02.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Hrvatski eurozastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula izjavio je kako se Europska unija mora snažnije angažirati u BiH ustvrdivši da bez toga zemlja ne može sama razriješiti unutarnje političke sukobe koji su eskalirali nakon posljednje blokade državnih institucija

“Sigurno je da bez većeg angažmana europskih institucija ti sukobi neće biti riješeni. BiH je izazov koji EU mora pomoći riješiti”, rekao je Picula u intervju za sarajevski Dnevni avaz od četvrtka.

On je istaknuo kako se u kontinuitetu zauzima za to da EU u svojem "susjedstvu dokaže kako posjeduje kapacitet rješavanja složenih vanjskopolitičkih izazova".

Picula je snažno kritizirao poteze srpske strane i njihova lidera Milorada Dodika ukazujući na to kako se odlukom o blokadi institucija BiH dodatno produbljuje kriza u toj zemlji.

“Tko god podržava Milorada Dodika pretpostavlja da u Bruxellesu i Washingtonu ne razumiju njihovu igru, odnosno da ne razumiju kako djeluju preko Dodika kao posrednika. To je bjelodano i kroz najnovije forme bojkota institucija BiH. Svemu tome kumuje i nemogućnost da se Daytonskim sporazumom deblokiraju konflikti i aktivno traži izlazak iz političke krize u okvirima međunarodno priznate BiH”, istaknuo je SDP-ov europarlamentarac.

On je izrazio očekivanje da će vlasti BiH započeti ispunjavati kriterije na putu prema europskim integracijama te da će se kreirati nova reformska agenda koja bi ubrzala taj put.

Po njegovim riječima, Europski parlament je podržao otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom tijekom summita Vijeća EU i zapadnog Balkana, zakazanog za početak svibnja u Zagrebu, što bi po njemu trebao biti poticaj i drugim zemljama, ponajprije BiH, da krenu istim putem.