KORUPCIJSKI SKANDAL

Pfizer kažnjen zbog podmićivanja hrvatskih liječnika

08.08.2012 u 07:33

Bionic
Reading

Američki farmaceutski div Pfizer zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ili pak u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova nagodio se za plaćanje kazne u ukupnoj visini od 60 milijuna dolara, piše Jutarnji list pozivajući se na najnovije izvješće Bloomberga

Optužba za podmićivanje odnosi se na razdoblje od 1997.do 2001, i to ne samo hrvatskih, već i liječnika u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, a sve kako bi propisivali njihove lijekove. Tužba je podnesena Okružnom sudu District of Columbia, a u njoj se govori da je Pfizer svoje zaposlenike u uredima u tim državama ovlastio za gotovinske isplate podmićivanja i poticanje propisivanja svojih lijekova, piše Jutarnji list. Kako bi izbjegao suđenje, farmaceutski je div pristao na nagodbu, kao što je to već činio ranije. Primjerice, prije tri godine Pfizer je platio za neistinito reklamiranje svojih lijekova čak 2,3 milijarde dolara.

Istraga navodno krenula pa se zaustavila

U Hrvatskoj se prije osam godina bila podigla velika galama oko ovih istih optužbi, a prema nekim informacijama, sve je bilo stiglo i do državnog odvjetništva, ali se jednako tako prašina ubrzo slegla i nikakvih sudskih procesa na tu temu nije bilo.

Ovaj najnoviji Pfizerov skandal u Hrvatskoj je buknuo još prije osam godina, otkada traje istraga, a tada je također Bloomberg izvijestio o podmićivanju visoko pozicioniranih liječnika u Hrvatskoj. Tada je glavni direktor hrvatskog zastupstva Pfizera dobio ekspresni otkaz, a u javnost su procurila neka imena za koja se tvrdilo da su plaćana mjesečnim iznosima u Austriji.

U optužnici američkog suda pod točkom 30. kaže se da je najmanje od 1997. do kraja 2004. Pfizer Hrvatska, odnosno Pharmacia Hrvatska koju je kupio Pfizer plaćao liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade. Novac je, kažu, bio namijenjen da se utječe na propisivanje Pfizerovih i Pharmacijinih lijekova te da se osigura da regulatorna tijela daju odobrenje za stavljanje na listu njihovih lijekova.

U tužbi se navodi da je od veljače 1997. do svibnja 2003. Pharmacia Hrvatska mjesečno plaćala 1.200 dolara na bankovni račun liječnika u Austriji koji je kao član nekoliko hrvatskih državnih odbora nadgledao registraciju farmaceutskih proizvoda. Dapače, navodi se da je direktor hrvatskog zastupstva rekao kako će Pharmacijini lijekovi imati njegovu pomoć u proceduri, 'a on je osoba od utjecaja na području lijekova u Hrvatskoj, njegovo se mišljenje poštuje i to je razlog što je tako važan za nas', rekao je tada hrvatski menadžer Pharmacije, odnosno Pfizera.

Plaćanja su išla sve do spajanja Pharmacije i Pfizera početkom 2003. godine, u kojoj su bile još tri isplate, i to u travnju, svibnju i srpnju, a u tom razdoblju povjerenstva u kojima je radio rečeni liječnik odobrila su tri Pfizerova proizvoda. Nakon srpnja plaćanja su prestala.

Optužnica kaže da je Pharmacija također imala u Hrvatskoj tzv. bonus program po kojem je liječnicima koji su bili visoko pozicionirani u hrvatskim bolnicama plaćala postotak od Pharmacijinih lijekova koji su se koristili na odjelima tih liječnika. Dio je plaćan u novcu, dio kroz putovanja ili donacije nekih proizvoda.

Utvrđeno je da su zaposlenici Pfizera u Hrvatskoj učinili sve da prikriju pravu prirodu tih transakcija lažno ih prikazujući kao 'konvencije', 'pokloni', 'stručne službe' i drugim opisima koji su navodili na pogrešne zaključke o troškovima.