NAJAVIO REFORME

Petrov zadovoljan aktualcem, ali očekuje više

13.04.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Prvim aktualnim prijepodnevom u mandatu vlade Tihomira Oreškovića bio je zadovoljan i potpredsjednik Božo Petrov, no, kako je otkrio novinarima nakon njegovog završetka, ipak je očekivao više

Na aktualcu, smatra Petrov, pokazalo se kako Vlada zaista radi. U izjavi nakon završetak aktualca novinarima je rekao kako se nada da će na sljedećem pružiti više.

S obzirom da je najviše pitanja postavljeno prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, novinari su ga upitali je li to bila poruka ostalim članovima Vlade - 'nebitni ste'.

'Ne bih se upuštao u te prosudbe kakve smo poruke dobili. Nažalost, oporba na takav način uvijek postupa. Smatram da je potrebno mijenjanje političkog dijaloga i da ona treba biti konstruktivna. Nažalost, još uvijek smo u sferi nekonstruktivnog, ali valjda će se i to promijeniti u budućnosti', rekao je Petrov, priznavši da je od aktualca ipak očekivao malo više.

'S obzirom da smo potpisali određene stvari tijekom pregovora oko reformi koje se trebaju napraviti i s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom, očekujem, kada se donese plan reformi na Vladi, potporu za to. Ne očekujem da će se to ići negirati samo zato što oni ne čine vlast. Treba pokazati da nam nije stalo do vlasti, nego da se reforme provedu', rekao je Petrov.

Ustvrdio je da su reforme već počele i da se u zakone mora debelo zarezati. 'Oni su sada u pripremi. U pripremi su velike promjene u Ministarstvu pravosuđa. Tamo se trenutno priprema 15 zakona koji će ići u proceduru već ove godine', kazao je Petrov.

Petrov je prijepodne najavio da će proračunski novac za političke stranke biti srezan na 48 milijuna kuna, ali tek od rebalansa ili novog proračuna, no nakon aktualca kazao je da će stranke dobiti manje novca već od 1. lipnja. Naime, Vlada će na sjednici izmijeniti zakon te će strankama pripasti 0,075 posto od prihoda u državnom proračunu.

'Procjena je da će po tome strankama ići 48 milijuna kuna. Moram reći - da je slučajno ostao stari zakon na snazi, bilo bi 63 milijuna kuna. U prosjeku je prije bilo između 45 i 53 milijuna kuna, ali smo pokazali dosljednost i da se određene stvari moraju rezati, poput financiranja političkih stranaka', rekao je Petrov.

Most će, kazao je, pripremiti prijedlog kojim će se rezati prava zastupnicima i Petrov vjeruje da će biti prihvaćen i od vladajućih i od oporbe.

'Smatramo da neke povlastice odnosno načini na koje se danas izračunava plaća saborskih zastupnika nije nešto po čemu se može mjeriti rad i po čemu se može kvalitetno isplaćivati plaća odnosno honorirati učinkovitost. To je ono na čemu inzistiramo u javnom i u državnom sektoru pa ne vidim razlog zbog čega bi zastupnici bili izuzeti. Po meni je sasvim normalno da dobijete plaću po učinku pa onda dobijete osnovicu od 3.000 do 4.000 kuna ako vas nema u Saboru ili dobijete punu plaću ako sudjelujete na sjednicama. Mislim da je to fer odnos', zaključio je Petrov.

Grbin: Vladajući se prikazuju kao veliki reformatori kako bi se zaštitili od opravdanog bijesa

O smanjivanju sredstava za političke stranke progovorio je i SDP-ov Peđa Grbin. 'Podsjetit ću da je prijedlogom proračuna za 2016. Vlada predložila značajno povećanje novčanih sredstava za financiranje redovnih aktivnosti političkih stranaka. Nakon takvog prijedloga hrvatska javnost i mediji su žestoko reagirali, što je dovelo do toga da su ta sredstva amandmanom smanjena. Ponovit ću, HDZ i Most su zajednički predložili značajno povećanje novca za političke stranke prije manje od mjesec dana i sada, kako bi se zaštitili od opravdanog bijesa javnosti, pokušavaju se prikazati kao veliki reformatori samo kako bi prikrili svoje postupanje', rekao je Grbin. Podsjetio je kako je bivša Vlada lani u proceduru uputila sveobuhvatan prijedlog reforme financiranja političkih aktivnosti. 'Gospoda komotno mogu uzeti taj prijedlog i pustiti ga u proceduru, a ako nisu sposobni prepisati dobar zakon, nema problema, mi ćemo ga za njih pripremiti', poručio je Grbin.