RADOZNAO POTPREDSJEDNIK VLADE

Petrov: Tko će biti odgovoran ako Hrvatska završi kao Grčka?!

19.04.2016 u 17:57

Bionic
Reading

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov odlučio se obratiti javnosti povodom sve glasnijih šaputanja da će vladajuća većina uskoro na preslagivanje te da bi zbog nezadovoljstva koalicijskih partnera iz priče ispao Most. Ocijenio je to čistim pokušajem destabilizacije Vlade u trenutku kada treba iznijeti akcijski plan reformi. Njegovu izjavu u 16:30 sati uživo je prenosila televizija N1

'Kojim interesnim grupacijama ne odgovaraju promjene, kome ne odgovara red i normalan pravosudni aparat? I to se sve događa baš u trenutku kada se želi uvesti red i kada se žele napraviti promjene', uočio je Petrov.

'Mislim da se puno toga vrti oko Ine. Zbog samih događaja prošlih tjedana, mislim da je jasno kojim interesnim grupacijama ne odgovara red i normalan aparat. Mi nismo Nismo kočničari, od samog početka - izbora ministara, preko zamjenika i pomoćnika - dosad smo stavili veto na samo šest osoba i svi spinovi ne drže vodu. Zalagali smo se za promjene, izmjene zakona o političkim strankama, zakona o HNB-u, izmjene povlastica saborskih zastupnika itd. Mi nismo kočničari, ali ćemo definitivno zakočiti bilo kakvu rasprodaju nacionalnih interesa', naveo je Petrov.

'Ne želimo napraviti izdaju RH. Čestitam svim onima koji imaju želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji na kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru', poručio je Petrov.

Na opasku novinarke Novog lista Jagode Marić da su interesne skupine koncentrirane u parlamentarnoj većini kojoj i sam pripada, i da nitko ne govori o preslagivanju Vlade izvan te većine, Petrov je odgovorio kako zna da postoje interesne grupacije koje se nalaze iza političkog sustava i koje u određenim trenucima žele napraviti utjecaj da bi se određene stvari sačuvale, kako je to bilo posljednjih 20 godina.

'Tu je uloga Mosta i zato Most nikome ne odgovara. Neće se dogoditi - stvari koje se pokušavaju napraviti, sa Mostom, Inom i slično, neće se dogoditi. Mi smo tu za promjene i mi ćemo gurati promjene, a mene interesira tko će ih zakočiti. Tko će biti glavni i odgovoran, zbog čega Hrvatska, kada se svi ekonomski stručnjaci slažu, da ukoliko se dogodi bilo kakva destabilizacija vlasti, da će kreditni rejting pasti i da ćemo završiti u scenariju Grčke - tko će preuzeti odgovornost za to? Kome je važniji njegov osobni interes od interesa Republike Hrvatske?', znakovito je zapitao Petrov u live prijenosu N1 televizije.

Spekulacije o rekonstrukciji Vlade

O rekonstrukciji Vlade, odnosno izmjenama po pitanju partnera, spekulira se već netko vrijeme, a šuškanja o preslagivanju vladajućih dodatno su ovaj vikend potakli izjavama HDZ-ovi Josipa Rimac i Milijan Brkić

Upitana vjeruje li u rekonstrukciju Vlade nakon Sabora stranke, 28. svibnja, Rimac je odgovorila kako, ako bude potrebno, to neće biti iza Sabora stranke već u onom trenutku kada osjete da reforme ne idu onom brzinom kojom očekuju predsjednik i vodstvo stranke. 'Uvijek smo spremni zamijeniti igrača koji ne daje najbolji rezultat, a to ne znači i da hoćemo', poručila je. Rimac je kazala i da sada očekuje da što prije izađu zakoni koje pripremaju resorni ministri koji ne bi trebali biti marketinški, već dugoročni, kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zemlja. Ako se to ne osjeti u idućih nekoliko mjeseci, istaknula je, doći će do određenih promjena.

Hoće li Most zamijeniti HNS-om, Rimac nije željela odgovoriti, no na pitanje tportala dala je naznake od koga se očekuje da se pokrene. 'Zna se koja bi ministarstva trebala povući Hrvatsku naprijed i neće svi biti u istoj poziciji. O tome radi li ili ne netko svoj posao dobro, iz pozicije saborske zastupnice moći ću govoriti tek kad zakoni počnu pristizati u Sabor', kazala je za tportal Josipa Rimac.

Smatra da se s pravom treba puno očekivati od ministarstava gospodarstva, turizma, poduzetništva i regionalnog razvoja jer ona trebaju biti ta koja će povući Hrvatsku naprijed.

O preslagivanju Vlade za Dnevnik Nove TV progovorio je i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, koji je priznao da postoje nesporazumi, no da se oni dijalogom rješavaju. Nada se Brkić da će tako biti i ubuduće. 'HDZ je najjača stranka u povijesti hrvatskog naroda. Dovoljno smo jaki, stabilni, dovoljno možemo trpjeti, ali postoje i određene granice dokle to možemo. HDZ je i dosad zbog viših, nacionalnih interesa koji su uvijek ispred stranačkih odstupao korak, dva nazad. HDZ može trpjeti do određene granice, ali ne nauštrb kvalitete života i ne nauštrb provođenja programa. Već je narodu dosta. Stranačka tijela će odlučiti kada će biti ta granica. Nadam se da nikada nećemo doći do te granice, da ćemo se uštimati kao orkestar i da će to ići sve bolje i bolje, ali stranačka tijela će odlučiti u kojem trenutku. Ako to bude potrebno, ići ćemo u drugačijem smjeru', kazao je Brkić.

Preslagivanje Vlade za nekoliko mjeseci najavio je Milan Bandić. 'Pričekao bih još mjesec, dva dana, nakon toga ćemo biti pametniji. Ja sam preozbiljan čovjek, 16 godina se bavim ovom funkcijom. Nije lako rješavati probleme naslijeđene od prošlih vlada. Treba im dati šansu, a onda napraviti preslagivanje unutar koalicije - budite sigurni da ćemo imati dovoljno ruku', izjavio je Bandić za N1. Na upit je li moguće preslagivanje vladajuće većine u Saboru bez Mosta, Bandić je kazao da ne bi govorio o većini sa ili bez Mosta, već da je on za to da dođu ljudi koji će zasukati rukave i raditi.

'Vlada eksperimentira, nema rezultata i treba napraviti pomak; ako ga ne bude bilo, bit će potrebno preslagivanje u interesu hrvatskih građana', kazao je Bandić.

Kazao je da je o preslagivanju već razgovarao s Karamarkom, ali i sa svima koji mogu demonstrirati da žele raditi.