KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Petrov: Nikad ne reci nikad, ali cilj nam je nestranački mandatar

15.12.2015 u 13:00

  • +17

Zastupnici nacionalnih manjina na konzultacijama kod predsjednice Grabar-Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja na Pantovčaku treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade za što je potrebna potpora 76 izabranih saborskih zastupnika, a koju za sada, koliko je poznato, nitko nema. Po završetku konzultacija predsjednica će se obratiti javnosti, a šef SDP-a i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović naposljetku je ipak pristigao na Pantovčak nakon čega će u 17 sati čelnici koalicije Hrvatska raste održati konferenciju za medije u SDP-ovom sjedištu na Iblerovom trgu

16:24Božo Petrov dao je izjavu za novinare, rekavši da će Most inzistirati na nestranačkom mandataru, odnosu premijeru. 'Nikad ne reci nikad, ali cilj nam je nestranački mandatar', kazao je Petrov, koji ne vidi zbog čega bi se na bilo kakav način od toga odustalo.

'Ako obje strane prihvate, bude li razuma i mudrosti, nestranačkog mandatara, onda to može biti samo suradnja, a ne koalicija', nastojao je precizirati Petrov.

16:16 Zoran Milanović
, vođa koalicije Hrvatska raste stigao je ipak na konzultacije kod predsjednice, premda je iz SDP-a priopćeno da će umjesto njega doći ostali predstavnici koalicije Hrvatska raste. Prate ga Vesna Pusić, Nensi Tireli i Silvano Hrelja. 

15:57
HRID još nije odlučio kojoj od koalicija idu njihova tri mandata, a Drago Prgomet je poručio da su oni premala stranka da bi mogli uvjetovati velikima koga će postaviti za mandatara. Komentirajući tvrdnju da je Most bliži HDZ-u, podsjetio je da je on 'od početka bio za to da se Most odredi ili lijevo, ili desno, pa bi uštedjeli mjesec i pol dana', a na pitanje kome je on osobno bliži - kazao je: 'Trenutno sam najbliže Božiću'.

HDSSB nema problema s nestranačkim premijerom

15:43
Stranka je spremna postati dio parlamentarne većine, pa i Vlade, a sve u interesu Slavonije. HDSSB nema problem s postavljanjem nestranačkog premijera, istaknuo je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a i objasnio poziciju svoje stranke koja čeka da se netko približi cilju od 76 ruku, pa da onda pozove i HDSSB na razgovore. Službeni razgovori o pristupanju pobjedničkoj koaliciji još nisu održani, no neslužbeni razgovori jesu, kazao je Vulin.

15:29 Milan Bandić
poručio je da će njegova tri glasa (premda nije baš jasno na koja to tri glasa misli) dobiti 'onaj tko će izabrati ljude koji mogu voditi Hrvatsku' te zaključio: 'Bit ćemo nešto pametniji nakon današnjih konzultacija i bliži konačnom rješenju'.

Čačić: Premijer mora biti 'profi'

15:02
Pri stavu da i dalje podržava Milanovića, ostaje zasad i šef Reformista Radimir Čačić, a na pitanje hoće li se to promijeniti ako se desna koalicija dogovori s Mostom, kazao je da će u tom slučaju sjesti i razgovarati s njima. Čačić ne isključuje da premijer može biti i nestranački što ipak dodatno komplicira situaciju, no 'mora biti profi', dakle dovoljno jaka osoba da zna što radi i može to provesti. No, i on ističe da je najvažnije znati tko bi bio taj nestranački mandatar, tko je ta osoba i od toga će i ovisiti i eventualna potpora reformista.

'Most drži ključeve - Vrijeme da se prekine politička igra skrivača'

14:34
'Ključeve rješenja' političke krize drži Most, i to dvojako, poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac: 'Drže ključeve hoće li se formirati većina i hoće li se s formiranjem te većine osigurati volja naroda preko političkih stranaka i lista, ili će ta volja biti delegirana nekome koga narod ne poznaje i koga narod nije birao'. Naglasio je da je zastupnicima manjina važno da se formira stabilna politička većina koja će biti demokratska po svojem profilu, i iza koje neće biti nikakvih skrivenih političkih agendi, i iza koje neće biti nitko tko će utjecati na političku većinu i politiku Vlade mimo onoga što su programi stranaka i što je usuglašeno političkim programima.

Upitan je li 'nepremostivo' za 'klub šestorice' manjinskih zastupnika ako se uspije formirati saborska većina, a premijer ne bude osoba koja je dobila legitimitet na izborima, Pupovac je odvratio: 'Nismo mi Most da bi bilo nepremostivo. Nama je jako važno, ako do toga dođe, o kojoj se osobi radi. Bitan je politički profil te osobe'.

Pupovac je dodao i da se ne žele praviti Toše, kao što to neki čine mjesecima: 'Da se ne pravimo Toše, ako tako smijem reći. Kao što se neki mjesecima prave –' reforme, reforme, nema ideologije', a svi znamo da je ima'. Ta eventualna osoba mora biti dovoljno poznata, provjerena, kredibilna i mora ju karakterizirati mogućnost komunikacije u iznimno složnim odnosima između različitih političkih opcija i očekivanja građana, opisao je Pupovac budućeg premijera, a s predsjednicom je razgovarao i o slučaju Rašković, no nije otkrio detalje.

Radin: približava se trenutak novih izbora

14:11
Ostajemo na našim pozicijama, klub manjina sada sa šest članova ima zajednički stav da podupiremo i dalje koaliciju Hrvatska raste. Osobno sam predsjednici rekao da se možda približavamo trenutku kad će uistinu trebati novi izbori, rekao je Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine.

'Magla svuda oko nas'

13:55
Magla je na putu, magla je svuda oko nas. I kao i zadnji put podržavamo koaliciju Hrvatska raste, rekao je, javlja HRT, Šandor Juhas, zastupnik mađarske nacionalne manjine.

13:44 Vladimir Bilek
, zastupnikom češke i slovačke manjine, potvrdio je da ostaje kod preliminarne potpore Zoranu Milanoviću i da je 'ključ u rukama Mosta' od kojeg očekuje da će preuzeti odgovornost.

13:32
Veljko Kajtazi, predstavnik romske nacionalne manjine ponovio je da i dalje podupire lijevu koaliciju 'Hrvatska raste', a na pitanje novinara koga će podržati ako HDZ i Most formiraju vlast, odgovorio je 'to me pitajte drugi put'.

Rašković, Petrina i Sinčić ne dolaze na Pantovčak, Milanović se predomislio

13:17 Na konzultacije danas neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, 'odmetnuti' Mostaš Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, a s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem će predsjednica konzultacije obaviti telefonom.

13:15
Na Pantovčak je prva stigla i opet novinarima 'pobjegla' zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i dalje ne želeći otkriti je li dalje pri stavu da će potporu dati onome tko osigura potrebnu većinu.

13:09 Premda je jučer šef SDP-a i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović rekao da koalicija Hrvatska raste danas vjerojatno neće doći na konzultacije jer su se odazvali jučer na razgovore i nema potrebe da dolaze još jednom budući da najvjerojatnije ni danas neće imati potrebnih 76 potpisa, u međuvremenu su se predomislili - potvrđeno je tportalu iz SDP-a i rečeno da će na Pantovčak koalicija Hrvatska raste doći u 16 sati.

Šef HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko sinoć je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i koalicijskih partnera potvrdio je da će i danas doći na Pantovčak.

13:00 Danas slijedi drugi dio trećega kruga konzultacija, koji je počeo jučer kada je hrvatska predsjednica najprije prijepodne primila petero profesora ustavnoga prava, a nakon toga održala i zajednički razgovor s čelnim ljudima Domoljubne te koalicije Hrvatska raste. Danas će predsjednica najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a zatim čelnicima stranaka i koalicija i po završetku koalicija se obratiti javnosti oko 17.30 sati.

Uoči trećeg kruga konzultacija koalicija Hrvatska raste odbila je prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom. 'Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore', poručio je sinoć Milanović u odgovoru na prijedloge Mosta vezane uz konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće Vlade.

Domoljubna koalicija pozitivno je, pak, odgovorila na zahtjeve Mosta te mu predložila koalicijsku vladu, a Karamarko je poručio da je tripartitna Vlada nerealna 'po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera'. S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju, pa tako i sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, uključujući i SDP.

'Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima', naglasio je predsjednik HDZ-a nakon sinoćnje sjednice u središnjici stranke.