RAZGOVARAJU S MNOGIMA

Petrov nije htio odgovoriti je li Glasnović 15. zastupnik Mosta

08.10.2016 u 22:13

Bionic
Reading

Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista i budući predsjednik Hrvatskog sabora, gostovao je u 'RTL Danas' gdje nije želio otkriti je li Željko Glasnović 15. član kluba zastupnika Mosta, iako je Glasnović potvrdio RTL-u da je razgovarao s Petrovom. Čelnik Mosta objasnio je da im je bitno da u konačnici klub ima minimalno 15 zastupnika, ali imena 15 zastupnika nije otkrio

'Razgovarali smo s brojnim zastupnicima i ne bih mešetario s imenima saborskih zastupnika. U ponedjeljak potpisi ništa ne znače i može ih biti 14 ili 17 jer će ih ukupno biti više od 90. Bitno nam je da klub zastupnika Mosta u Saboru čini više od 15 zastupnika i da možemo predlagati zakone po hitnom postupku', kazao je Petrov za 'RTL Danas'.

Čelnik Mosta odbacio je kritike da nema dovoljno iskustva za vođenje Sabora,  kazavši da će sve biti javno i da će građani moći ocijeniti tko je bio kakav predsjednik Hrvatskog sabora. Na primjedbu da je za jedno od sedam jamstava koje ste su uvjetovali, Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koji bi trebao biti izglasan odmah po formiranju Sabora, nužno imati dvotjednu javnu raspravu, Petrov je odgovorio da su provjerili sve procedure i da nije potrebno provesti takvu raspravu.

'Što se tiče toga zakona, mi smo rekli da će se dati prostor od godinu i dva mjeseca i počet će vrijediti 1. siječnja 2018. godine kako bi se lokalne samouprave mogle pripremiti', kazao je Petrov. Na upit imaju li procjene učinka Zakona i koliko će ljudi ostati bez posla, Petrov je objasnio da može dati tek 'odokativnu' procjenu jer se točna ne može napraviti, s obzirom na to da brojne jedinice lokalne samouprave nisu htjele dostaviti podatke koje su tražili. Prema takvoj procjeni ušteda je oko milijardu kuna. Naglasio je da je To samo uvod u reformu lokalne samouprave.

HDZ će surađivati s Mostom iako se čini da im njihove ruke u Saboru uopće nisu potrebne da bi formirali vladu. 'U izbornoj noći kazao sam da ako HDZ želi ići u suradnju s drugim partnerima, mi se nećemo buniti. Neki drugi su mijenjali čas jednu, čas drugu stranu i više njih je bilo u takvim procesima zadnjih dana', kazao je Petrov i dodao da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio da će im Most biti strateški partner, a tijekom pregovora posljednjih triju tjedana spoznali su i da postoji dobar razlog da pruže šansu jedni drugima.

Petrov je odgovorio i na pitanje radi li 'u fušu' tijekom vikenda kada je u Metkoviću. Objasnio je da ponekad, kad postoji potreba, pomogne kolegici napraviti pregled za lovačke, vozačke ili dozvole za nošenje oružja, svaki drugi, treći tjedan po 20 minuta. Kaže da je prihod od toga posla na godišnjoj razini od oko 2000 kuna i da je naveden u imovinskoj kartici. 'Ne idem zbog toga u Metković. U Metković idem zbog obitelji i biti s obitelji', rekao je Petrov i odbacio mogućnost da se. preseli u Zagreb.