META - GRADONAČELNIK

Petrinjci na ulicama prozivali Dumbovića zbog predugih radova

13.10.2018 u 13:40

Bionic
Reading

Više stotina građana Petrinje prosvjedovalo je u subotu ispred gradske uprave jer smatraju da se neodgovorno i nestručno provode gradski projekti, a gradonačelnika su prozvali da se"razbacuje milijunskim iznosima"

Svojim ih je pozivom na mirni prosvjed okupila izvanstranačka ženska inicijativa, koja je najviše zamjerki imala na provedbu projekta Aglomeracije, izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje, koji je grad pretvorio u veliko gradilište, te su upozorili da su im uvjeti života osjetno otežani.

Projekt, vrijedan 435 milijuna kuna, koji se počeo ostvarivati u ljeto 2016. godine, već je trebao biti završen, ali je njegov završetak, kako je rečeno, bez razloga prolongiran do kraja godine. Najviše zamjerki izneseno je na račun gradonačelnika i saborskog zastupnika Darinka Dumbovića (Reformisti), koji, kako je rečeno, netransparentno vodi projekte i "razbacuje se milijunskim iznosima".

"Osim što je cijeli grad raskopan pun rupa, blata ili prašine, u njemu su oronule fasade i skele koje građani plaćaju 200.000 kuna na godinu.

Gradonačelnik nas vrijeđa tvrdnjama kako netko stoji iza nas i da smo neinformirani, ali mi smo skupina izvan politike, a ako smo neinformirani, to je njegov propust. Zamjeraju nam što prosvjedujemo u vrijeme skupa u Vukovaru, ali ima nas dovoljno i za Vukovar i za Petrinju. Danas u Petrinji nemamo uvjeta za dostojan život", rekla je uime ženske inicijative Luca Gašpar Šako.

Poručila je da nisu protiv Aglomeracije, ali su protiv "vrlo loše, nekvalitetne i nestručne realizacije projekta".

  • +8
Petrinja: Prosvjed zbog predugog trajanja radova na izgradnji infrastrukture Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Tražit ćemo neovisnu reviziju projekta, a sa stanjem ćemo upoznati i sva mjerodavna tijela u EU, iz čijih se fondova projekt financira. Vrijeme je da se kaže dosta ovakvom neodgovornom vođenju projekata", rekla je Gašpar Šako.   Kao primjer nestručnog projekta na skupu je spomenut i vodovod Petrinja - Lekenik, koji je navodno dobio protuzakonitu uporabnu dozvolu, a zbog loše izvedenih radova još nije u funkciji.

S prosvjeda je upućeno pitanje županu Ivi Žiniću (HDZ) i mjerodavnom županijskom Upravnom odjelu, da objasne zbog čega vodovod još ne radi. Nestručnim i neodgovornim prosvjednici smatraju i odabir lokacije za reciklažno dvorište, u središtu petrinjskog prigradskog naselja. Zbog toga su iznijeli zahtjev za promjenu lokacije. 

Po završetku skupa, kojem su punu potporu svojim sudjelovanje dali i predstavnici Mosta nezavisnih lista, nazočni su građani pozvani da se upišu u knjigu žalbi, koja će se proslijediti gradskoj upravi. Također je simbolično zasađen cvijet i zapaljena svijeća za poginule hrvatske branitelje.