SUKOBI MLADIH I POLICIJE

Petorica uhićenih nakon nereda u Francuskoj

16.08.2012 u 12:06

Bionic
Reading

Francuske snage reda privele su u noći na četvrtak petoricu muškaraca 'izravno povezanih' sa sukobima između mladih i policije početkom tjedna u Amiensu, na sjeveru Francuske, doznaje se iz mjesnih izvora

Glavni sukobi dogodili su se noću na utorak i u njima je ozlijeđeno 16 policajaca, a zapaljene su tri javne zgrade, među kojima jedna škola i sportski centar.

Policija departmana Somme uhitila je noću na četvrtak u dvije radničke četvrti grada petoricu muškaraca 'izravno povezanih s događajima prethodnih noći'.

Radničke četvrti Amiensa pod povećanim su policijskim nadzorom te drugu noć zaredom nije bilo većih incidenata, objavila je prefektura za što je mobilizirano ukupno 250 pripadnika snaga sigurnosti.

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls obećao je da će pojačanja ostati na terenu još nekoliko dana i noći kako bi se stanje vratilo u normalu.

U četvrti Amiens-Nord, jednom od francuskih predgrađa s mnogo nezaposlenih i velikim udjelom siromašnih useljenika u kakvima su izbili veliki neredi 2005. godine, redovno izbijaju incidenti, ali nikada dosad nisu poprimili ovakve razmjere.

U velikim nemirima prigradskih, pretežito useljeničkih četvrti 2005., koji su bili potaknuti smrću dvije mlade osobe, bilo je zapaljeno oko 9.000 automobila i na desetke zgrada. Izravne štete iznosile su stotine milijune eura, a bilo je uvedeno izvanredno stanje. Ti nemiri, koje je policija nazvala socijalnom pobunom protiv isključenosti, otkrili su naličje multikulturalnosti i ukazali na položaj useljenika i njihovu slabu integriranost u društvo u Francuskoj, ali i drugdje u Europi.