želi decentralizirane natječaje

Petir traži domaće poljoprivredne proizvode u školama

26.04.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je hrvatskim ministrima poljoprivrede i obrazovanja prijedlog da se decentraliziraju natječaji za dostavu voća, povrća i mlijeka za zdrave obroke u osnovnim školama, te zatražila informaciju o zastupljenosti lokalnih i domaćih proizvoda, posebice ako se opskrba odvija u okviru programa potpore iz europskih fondova

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i ministru obrazovanja Pavi Barišiću vezano uz provođenje programa potpore za dostavu voća, povrća i mlijeka u škole, tj. subvenciju zdravih obroka za učenike u osnovnim školama koji bi se prema Uredbi Europske komisije trebali dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača, što u Hrvatskoj nije slučaj, priopćio je Ured zastupnice Marijane Petir.

‘U nekoliko navrata kontaktirali su me roditelji i ravnatelji nezadovoljni kvalitetom hrane koju djeca dobivaju u školama, a određeni propusti su se događali i oko provedbe ovog programa jer su djeca dobivala voće iz uvoza ili mlijeko isključivo od velikih tvrtki što nije u skladu s Uredbom”, stoji u pismu zastupnice Petir.

Petir je nadležnim ministrima predložila da se natječaji za zdrave obroke decentraliziraju kako bi ih mogle raspisivati škole ili u krajnjem slučaju njihovi osnivači, gradovi i županije. Od ministara je zatražila mišljenje o svom prijedlogu te informaciju o zastupljenosti lokalnih i domaćih proizvoda u hrvatskim školama, posebice ukoliko se opskrba odvija putem ovog programa, kaže se priopćenju.

Petir napominje kako je subvencija EU važna jer većina škola u Hrvatskoj djeci nije u mogućnosti osigurati zadovoljavajuće obroke, a ako se tome doda i podatak da u Hrvatskoj ima 17.000 školske djece kojoj roditelji ne mogu osigurati nikakav obrok u školi, onda je jasna važnost tog programa, navodi se u priopćenju. 

Napominje se da se zastupnica Petir u Europskom parlamentu ‘izborila za ukidanje povijesnih kriterija koji su Republiku Hrvatsku onemogućavali pri sudjelovanju u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, a za koji je na razini EU osigurano 230 milijuna eura’. Tim je programom predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača, kaže se u priopćenju njezina ureda u Zagrebu.