PETERO LJUDI

Petero hrvatskih stripaša

21.07.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Predstavljamo vam petero hrvatskih stripaša od 30-ih godina prošlog stoljeća do danas, koji su svojim radom zadužili hrvatsku stripovsku scenu

Od 1935. godine do danas pojavilo se pet generacija autora stripova, a svaku generaciju vežemo uz neko izdanje. Aktivnost prve generacije, koja je djelovala u periodu između 1935. i 1945. godine, vežemo uglavnom uz dnevne novine i strip časopise Oko, Mickey strip i Zabavnik. Aktivnost druge generacije vežemo uz časopis Plavi vjesnik, koji je izlazio 60-ih godina prošlog stoljeća, a treću pak generaciju vežemo uz omladinski list Polet s polovice i kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Četvrta generacija jednim je dijelom vezana uz strip časopis Patak iz 80-ih godina, a jednim dijelom uz fanzine: Endem, Variete Radikale i sl. koji su izlazili 90-ih godina, dok je peta generacija, iz recentnog desetljeća i novog stoljeća, ukoričena u strip časopisima Q, Modra lasta, a sve se učestalije pojavljuje i u strip albumima.

Predstavnik prve generacije

Andrija Maurović (1901-1981)

Neprijeporno velik autor koji zahvaljujući prije svega svojem velikom talentu i enormnoj radnoj energiji, zasluženo blista na samom početku

povijesti našeg stripa, te uistinu maestralno otvara njegove 'prve stranice'. Jedan je od naših rijetkih autora kojeg bez problema možemo staviti bok uz bok s najvećim svjetskim stripašima, i čiji radovi mogu izdržati oštru komparaciju s najpoznatijim svjetskim strip uradcima. Andrija Maurović autor je na kojeg se trebaju ugledati svi domaći strip autori, i on njega učiti kako se 'postaje velik'. Najpoznatiji su mu radovi 'Vjerenica mača', 'Ljubavnica s Marsa', 'Trojica u mraku', 'Gospodar zlatnih bregova'… Zapravo, nemoguće je pobrojati sve klasike ovog velikog stripovskog barda.
Predstavnik druge generacije:

Žarko Beker (r. 1936)

Vitalnost i duhovna svježina ovog još uvijek aktivnog strip crtača doista su nevjerojatni. Iako se uz

Bekera iz tog vremena svakako izdvaja i veliki Julio Radilović, upravo je Bekerova neiscrpna aktivnost ključ odabira baš njega kao predstavnika druge generacije strip autora. Beker nas je zadužio za mnoga prekrasna strip djela, no iz njegovog opusa izdvaja se besmrtni Zaviša – jedan od rijetkih vitezova kojeg možemo staviti uz bok najvećem stripovskom vitezu – Princu Valiantu. Prošle godine izašao je njegov prekrasan strip album 'Neven, Koraljka i Bobo', a Beker već najavljuje nove projekte. S veseljem očekujemo nove strip albume neumornog doajena hrvatske stripografije.
Predstavnik treće generacije:

Igor Kordej (r. 1957)

Zajedno s Mirkom Ilićem, Krešimirom Zimonićem i ostalim

dečkima iz strip grupe Novi kvadrat, žario je i palio Igor Kordej stripovskim nebom 70-ih godina prošlog stoljeća. Od stripa 'Vam', iz polovice 80-ih godina prošlog stoljeća, nalazi se u neprestanom kreativnom i stvaralačkom usponu. Svaki njegov sljedeći rad nadmašuje prethodni, a svojom visokom i kvalitetnom produktivnošću upisuje se zlatnim slovima u povijest domaćeg stripa. Jedan je od naših rijetkih autora za kojeg mirne duše možemo reći da je uspio dostići naziv čistog klasika, s čvrstim uporištem u meki stripa - Francuskoj. Objavljuje strip serijale 'Srce bitaka', 'Taras Buljba', 'Tajna povijest', koji se zahvaljujući Algoritmu mogu čitati i kod nas.
Predstavnik četvrte generacije:

Darko Macan (r. 1966)

Promotor i izdavač, strip teoretičar, strip scenarista, strip crtač -  Darko Macan punokrvni je strip autor. Jedan je od rijetkih na našoj strip sceni koji

je u vlastitoj osobnosti uspio objediniti nekoliko identiteta i života, a svoju je neizmjernu energiju usmjerio u samo jednom cilju i pravcu - u promociju stripa u svakom trenutku, i na svakom koraku. U tandemu s Edvinom Biukovićem 90-ih je godina prošlog stoljeća napravio proboj na američku strip scenu, pokazujući koliko su naši strip autori veliki kada im se pruži prilika da objavljuju vani. Pokrenuo je i uređuje strip časopis Q koji je otvorio prostor za objavljivanje pete generacije domaćih strip autora.
Predstavnik pete generacije:

Matija Pisačić (r. 1975)

Svestrani strip autor ka vrhu strip scene probija se od polovice 90-ih, da bi u ovom desetljeću iznjedrio

svoje najbolje radove. Objavio je mnoštvo stripova i ilustracija, a usto se bavi i animiranim filmom. Pripadnik je neformalne strip družine Emisija emocija, koju čine Dunja Janković, Irena Jukuć te Damir Steinfel. U Matiji Pisačiću kao da se održava napor i talent svih mladih strip autora danas. Njegovi radovi mogu se vidjeti na stranicama strip časopisa Q i na stranicama Modre laste, časopisa koji već po tko zna koji put otvara vrata domaćem stripu i njegovim autorima te prenosi na nove generacije tu toliko potrebnu iskru vizualne zainteresiranosti za medij stripa.