daje podršku gradonačelniku, ali...

Petek otvoreno o prvim Tomaševićevim danima na čelu grada: Možda sam očekivao odlučnije, ozbiljnije odluke

06.06.2021 u 19:25

Bionic
Reading

Renato Petek, izabrani zastupnik zagrebačke gradske skupštine s liste SDP-a, u N1 Dnevniku govorio je o obnovi Zagreba nakon potresa.

Kazao je kako Grad kao lokalna samouprava ima skučene ovlasti za proces obnove.

'On se može pobrinuti za stanovnike kojima je potreban privremen smještaj, davati neke iznose od deset do pedeset tisuća kuna za one građane koji mogu popraviti svoje domove, kao što je bilo i do sada. Grad može čekati odluke Ministarstva i Fonda i čekati u onom dijelu koji se tiče izgradnje, odnosno konstrukcijske obnove', rekao je Renato Petek za N1.

Nakon primopredaje vlasti nije bilo iznenađenja, kaže.

'Možda sam očekivao neke odlučnije odluke, prve odluke gradonačelnika koje će možda biti ozbiljnije. No tek su prvi dani. Očekujem da se u prvih sto dana donesu one ključne, teške odluke koje će imati dalekosežne posljedice, kako bi grad uopće mogli pokrenuti. Tomislav Tomašević za to ima potporu građana koju je dobio na izborima, a ima potporu i u gradskoj skupštini. Očekujem da što prije imenuje bliske suradnike s kojima će raditi, da napravi izbor novih VD pročelnika, da se konstituira gradska skupština, da se smanji uprava, kao što je bilo najavljeno i da se ide u rebalans proračuna', naveo je Petek.

Možda ima i podmetanja bivše vlasti

Ako se netko više godina pripremao za ovu situaciju, očekujem da bi napravili sve to, dodao je.

'Moguće je bilo imenovati VD pročelnike. Zbog Lovrićeve ostavke nemamo pročelnika za obrazovanje, a imamo velike probleme s upisom djece u vrtić i pripremom za sljedeću školsku godinu. No taj je dio možda i podmetanje bivše vlasti, a na to smo trebali biti spremni', rekao je.

Naveo je i kako se o situaciji s otpadom još ništa nije učinilo. 'O situaciji koju imamo s otpadom nisam još vidio odluku, no možda je samo još nismo saznali. Mi imamo situaciju gdje se zagrebački biootpad ilegalno zbrinjava već više mjeseci. To su neki gorući problemi, pored pripreme isplate plaće od idućeg tjedna', rekao je Petek.

  • +2
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pregovori o većini u skupštini

Razgovori će biti vođeni najprije o projektima, rekao je.

'Mi želimo promjenu politike i paradigme načina na koji se obnaša vlast. Na taj način pristupamo jednima i drugima i na taj ćemo način riješiti pitanje kako funkcionirati i riješiti pitanje većine u skupštini. SDP će morati donijeti odluku o tome. Gradonačelnik ima potporu za većinu u skupštini i donošenje teških odluka. Za sve to će on sigurno imati dovoljan broj glasova i bez ikakvog sporazuma', rekao je Petek.

Kazao je i kako smatra da bi Možemo trebali imati predsjednika skupštine.

'Možemo je velik pobjednik ovih izbora, a SDP nije dobro prošao u Zagrebu. Smatram da Možemo sami trebaju preuzeti odgovornost, a to je možda i mjesto predsjednika skupštine, prvenstveno jer je rezultat bio takav. Mi ćemo tu podržati sve ono dobro i stajati iza svih planova koji su predizborno predstavljani. Ako imate predsjednika gradske skupštine onda imate jednog zastupnika manje, pa mislim da je SDP-u i dobro da ima svojih pet zastupnika. Period pred nama je jasan i miran za gradonačelnika, što se tiče skupštine. Hoće li se to nazvati koalicijom, ovakvom ili onakvom vrstom suradnje, manje je važno. Važno je da se što prije krene raditi. Gradonačelniku ću podršku dati za sve ono što je obećano u kampanji. I onako je 90 posto naših programa bilo slučno i podudarno', zaključio je Renato Petek.