ZBOG AFERE PLANINSKA

Petar Čobanković napušta stranačku politiku?

25.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon gotovo desetljeća vladanja vukovarsko-srijemskim HDZ-om i gotovo jednak ministarski staž u HDZ-ovim vladama, aktualni potpredsjednik stranke Petar Čobanković odlučio se povući iz stranačke politike. On sam još se o tome nije izjasnio javno, no navodno je svemu kumovala afera Planinska

Da se Čobanković odlučio povući u drugi plan, pokazalo se već u petak na izborima za šefa HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije kada se nakon dva odrađena mandata nije kandidirao za predsjednika županijske organizacije. To, naravno, još ništa ne mora značiti, jer je Čobankoviću i dalje otvoren prostor za kandidiranje za neku višu funkciju na Općem saboru stranke 20. svibnja, no kako nam je potvrđeno iz nekoliko neslužbenih izvora iz HDZ-a, to se neće dogoditi.

Ovakvoj Čobankovićevoj odluci kumovala je, doznajemo, afera Planinska, odnosno pokretanje USKOK-ove istrage u kojoj se, kako pišu mediji, tadašnjeg ministra regionalnog razvoja sumnjiči za malverzacije oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu čime je državni proračun oštećen za 26,4 milijuna kuna.


Zbog malverzacija u jednomjesečnom istražnom zatvoru već je završio HDZ-ov Stjepan Fiolić, a njegovom pritvaranju navodno je pomoglo i Čobankovićevo svjedočenje. Podsjetimo, dvojac se zajedno s bivšim im šefom Ivom Sanaderom našao pod okom istražitelja zbog sumnjive prodaje bivše zagrade Fiolićevoj mesnog carstva u Planinskoj ulici, pri čemu je država derutnu zagradu platila po dvostrukoj višoj cijeni (62 milijuna kuna) od njezine realne vrijednosti. Spornu je zgradu nakon prodaje preuzelo Ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio Čobanković.

Iako se nakon uhićenja Fiolića Čobanković kratko oglasio, kazavši kako je za to 'da se sve istraži', posljednjih dana izbjegava novinare i ne želi odgovarati ni na upite vezane uz Planinsku ni vezane uz njegov odlazak iz stranačke politike.

Međutim, tportalovi izvori u HDZ-u kažu da je odluka donesena i da su mu takav potez sugerirali i njegovi najbliži suradnici s obzirom na to da je gotovo sigurno da će se iz afere Planinska Čobanković teško izvući. A Čobanković okrznut aferom, smatraju poznavatelji prilika u HDZ-u, nikako neće biti od pomoći aktualnoj šefici stranke Jadranki Kosor u osvajanju još jednog mandata na čelu HDZ-a.

Ona sama na pitanje tportala jučer nije htjela pretjerano komentirati Čobankovićev odlazak kazavši kako se s njim nije ni čula.

'To je stvar svakoga od nas. Ima puno onih koji se u određenom trenutku umore', znakovito je kazala Kosor, a novinarima poručila da o svemu pitaju Čobankovića kada u srijedu dođe u Sabor.