NEUROZNANSTVENICI SAVJETUJU

Pet trikova za jačanje mozga i veću mentalnu snagu

04.10.2016 u 21:03

Bionic
Reading

Ako odrasloj osobi date da riješi osnovnoškolski test inteligencije, rezultati će biti gotovo identični onima koje na istom testu postižu osnovnoškolci, što upućuje na zaključak kako se naša mentalna snaga ne mijenja tijekom godina. Međutim, moć mozga može mahnito varirati i rasti do neslućenih granica, a to ponajviše ovisi o okolnostima, pristupu i navikama pojedinca

Tvrdnja je to neuroznanstvenika Eda Boydena s prestižnog Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT) koji je za sveučilišni list MIT Technology Review kroz pet savjeta otkrio tajnu kako biti kreativan, pažljiv i moćan u svijetu u kojem su problemi izuzetno složeni.

POVEZUJTE STALNO

Ne čitajte pasivno, već pročitano protumačite, oblikujte i potom pročitane pojmove spajajte, čak i kada vam se pročitano čini već otprije poznatim.

NAUČITE KAKO UČITI

Jedan je od najvažnijih talenata za 21. stoljeće sposobnost učiti sve odjednom pa stoga njegujte taj talent, ističe Boyden, dodajući kako je nužno znati kako radi mozak.

MAPIRAJTE SVOJE CILJEVE

Na velikom papiru zapišite svoje ideje i ciljeve i potom ih analizirajte. One ideje i ciljeve koje ovise o drugim okolnostima realizirajte odmah, a one manje zamršene ostavite za kasnije.

GRIJEŠITE BRZO

Boyden je istomišljenik mantre iz Silicijske doline koja kaže 'ako griješiš, griješi brzo', uz znanstvenikov dodatan savjet koji glasi 'uvidite greške kako biste ih kasnije lakše prepoznali i zatim ih riješite'.

ZAPIŠITE NAJBOLJE POSTUPKE

Dok razvijate vještine mozga, zapisujte najbolje odrađene vježbe kako biste predstojeće probleme mogli rješavati rutinski, sugerira neuroznanstvenik Boyden.