PREŽIVJELE STRAHOTE

Pet stotina Bošnjakinja priča o genocidu u Srebrenici

27.05.2013 u 20:56

Bionic
Reading

Priče pet stotina Bošnjakinja koje su preživjele genocid u Srebrenici u ponedjeljak su u obliku video zapisa uručene predstavnicima uprave Memorijalnog centra u Potočarima kako bi tamo ostale kao trajno svjedočanstvo o zločinima što ih je počinila vojska bosanskih Srba

Projekt pod nazivom 'Video arhiva genocida' realizira sarajevski ured međunarodne zaklade 'Cinema for Peace', a do sada je snimljeno 1.307 iskaza djevojaka i žena koje su se u Srebrenici zatekle na početku rata te u njoj ostale sve do srpnja 1995. godine kada je ta enklava okupirana, a više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno.

Kako je kazala direktorica produkcije 'Cinema for Peace' Naida Balić, priče preživjelih snimane su uglavnom u Sarajevu i Tuzli i kronološki prikazuju sve što se zbivalo do 11. srpnja 1995. godine, kada su muškarci i žene razdvojeni.

'Ove će snimke puno značiti za buduće generacije i za sve one koji istražuju genocid', kazao je Sadik Ahmetović, predsjednik upravnog odbora memorijalnog centra u Potočarima, u čijem je sastavu i spomen-groblje na kojemu su pokopani do sada pronađeni ostaci Srebreničana ubijenih u srpnju 1995. godine.

Neki od prikupljenih iskaza poslužit će i za dokumentarni film kojega 'Cinema for Peace' u suradnji s televizijom BHT 1 priprema za prikazivanje 11. srpnja, kada će biti obilježena 18. obljetnica srebreničke tragedije.

Međunarodna zaklada 'Cinema for Peace' počela je s radom u Bosni i Hercegovini u prosincu 2011. godine. Slijedeći primjer Instituta Shoah pri Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji, kojega je osnovao redatelj i producent Steven Spielberg, nakana je bosanskohercegovačkog 'Video arhiva genocida' zabilježiti u audio-video formatu životne priče ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Projekt aktivno podupire Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.