REMEK DJELO U PLAMENU

Pet činjenica o katedrali Notre-Dame koje morate znati

15.04.2019 u 22:26

Bionic
Reading

Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Slijedi pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina

1. Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva.

  • +15
Požar na katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: Pierre Perusseau/PIXSELL

2. Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

Vatrogasci: Glavna konstrukcija katedrale je spašena i osigurana

  • +22
Požar u Notre Dameu Izvor: Pixsell / Autor: ABACA/ABACA/PIXSELL

3 .Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani "bourdon", najveće zvono, naziva se "Emmanuel".

Fotografije katedrale Notre-Dame kakva je bila prije požara

4. Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove.

{VIDEO} Pogledajte trenutak u kojem se srušio toranj na katedrali Notre Dame

5. Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL