ULTRAORTODOKSNI ŽIDOVI

Peres pozvao na otpor vjerskim fanaticima

27.12.2011 u 18:44

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je u utorak Izraelce da se odupru ultraortodoksnim Židovima koji su silom pokušali nametnuti stroge vjerske propise u gradu nedaleko od Jeruzalema

'Borimo se za dušu nacije i bit države', rekao je Peres u službenoj rezidenciji nakon prošlotjednog izgreda u gradu Beitu Shemeshu u kojem su ultraortodoksni muškarci osmogodišnju djevojčicu optužili da je neskromno odjevena i pljuvali na nju dok je išla u školu.

Slučaj je pojačao zabrinutost u Izraelu zbog sve snažnijega vjerskog ekstremizma, a u ponedjeljak je eskalirao prosvjedima vjerskih fanatika koji su se, vičući: 'Nacisti, nacisti', u Beitu Shemeshu sukobili s policijom raspoređenom kako bi spriječila napade fanatika na novinarske ekipe koje su izvještavale o napetostima u tom gradu udaljenom oko 30 kilometara od Jeruzalema.

Vlasti su dodatno pojačale bijes fanatika koji zagovaraju spolnu segregaciju time što su uklonile znakove kojima se ženama preporučivalo da izbjegavaju ulice u kojima žive ultrareligiozni.

Prodemokratski aktivisti najavili su za poslijepodne prosvjede u Beitu Shemeshu.

'Danas je test u kojem se cijela nacija treba mobilizirati kako bi spasila većinu iz ralja male manjine koja nagriza naše najsvetije vrijednosti', poručio je Peres. 'Nijedna osoba nema pravo prijetiti djevojčici, ženi ili bilo kojoj osobi na bilo koji način', rekao je.

U Jeruzalemu je već prisutna segregacija na nekim autobusnim linijama i žene sjede u stražnjem dijelu vozila. Iako po zakonu nisu obvezne povući se u stražnji dio autobusa, izložene su verbalnom nasilju muškaraca ako to ne učine.

Uz to, neki su rabini zatražili da ultraortodoksni vlasnici prodavaonica ne zapošljavaju žene i da u prodavaonicama ne izlažu njihove slike.

Ultraortodoksni Židovi čine oko deset posto stanovnika Izraela.