OPROŠTAJ U KAMBODŽI

Pepeo kralja Sihanouka razasut Mekongom

05.02.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Pepeo bivšeg kralja Kambodže Norodoma Sihanuka, kremirana dan prije, raspršen je u utorak u rijeku Mekong koja prolazi kambodžanskim glavnim gradom, na svečanosti koju je prenosila i državna televizija

Vjernici su se okupili na obali odakle je bogato okićena barka s pepelom krenula do ušća rijeke Tonle Sap u Mekong.

Ranije su kraljica-majka Monique i kralj Sihamoni, u čiju korist je Sihanuk abdicirao 2004., skupili pocrnjele kosti pokojnika kako bi ih očistili kokosovim mlijekom i vodom iz izvora uzeta iz planine na sjeverozapadu zemlje. Ti će ostaci biti odneseni u četvrtak u kraljevsku palaču, posljednjeg dana tjedna svečanosti.

Urna će biti položena pored jedne od kćeri bivšeg kralja, preminule vrlo mlade, u skladu sa željama Sihanuka. 'Kraljevska urna s ostacima kralja-oca čuvat će se u stupi Kantha Bopha', kazao je neimenovani kambodžanski dužnosnik.

U skladu s tradicijom, posmrtni ostaci Sihanuka, preminula u listopadu prošle godine, izneseni su iz palače u petak na posljednji krug po Pnom Penu tijekom procesije od nekoliko sati.

Sihanuokov pogreb

Potom je kremiran u ponedjeljak pred stranim dostojanstvenicima među kojima više azijskih šefova vlade, japanskim princom Akishinom i francuskim premijerom Jean-Marcom Ayraultom, predstavnikom bivše kolonijalne sile.

Francuzi su Sihanuka posjeli na prijestolje u 18. godini. Bio je premijer, šef države i kralj. Ispratio je sve događaje u zemlji od nezavisnosti do građanskog rata, preko "zlatnog doba" pedesetih i šezdesetih godina do terora Crvenih kmera.