NAPETO U SIRIJI

Pentagon: 'Sukobi prokurdskih snaga i Ankare su neprihvatljivi'

29.08.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Sjedinjene Države priopćile su da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije 'neprihvatljivi' i da moraju prestati, izvijestio je danas BBC, ističući kako Ankara navodi da je njezin cilj udaljiti ISIL i kurdske borce sa svoje granice te u skladu s tim turske snage napadaju kurdske milicije, koje imaju potporu Washingtona, kao i borce ISIL-a, otkad su prešle granicu prošli tjedan

Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi takozvana Islamska država izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv ISIL-a Brett McGurk nakon brifinga u ministarstvu obrane.

'Želimo pojasniti da su ti sukobi neprihvatljivi i izazivaju našu duboku zabrinutost', priopćio je Pentagon, a prenosi AFP.

Pentagon opovrgava

Pentagon također navodi da SAD 'nije upleten u te aktivnosti, one nisu koordinirane s američkim snagama i mi ih ne podržavamo', uz dodatak kako u skladu s tim pozivaju sve naoružane aktere da se povuku i poduzmu odgovarajuće mjere za smirivanje sukoba i otvaranje komunikacijskih kanala.

Turske snage i s njima povezane frakcije pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) istjerale su ISIL iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa prošlog utorka i otad gađaju susjedna sela pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi a koje podupire SAD.

Ankara protiv Kurda

Turska inzistira da se kurdske milicije, koje smatra teroristima, povuku na istok preko rijeke Eufrata

Kurdska milicija YPG, koja dominira SDF-om, kaže da su se njene snage povukle i da je turska akcija protiv te skupine 'izgovor' za okupaciju Sirije.

Turska je američka saveznica u NATO-u i članica koalicije protiv ISIL-a, ali ju je američka potpora Kurdima dovela u sukob s Washingtonom. Zabrinutost Turske zbog kurdskog širenja pojačala se nakon što je SDF preuzeo kontrolu nad strateškim sirijskim gradom Manbidžom prije dva tjedna.

Desetljeće sukoba

Ankara se bori protiv kurdske pobune na jugoistoku zemlje već desetljećima i strahuje da bi kurdska osvajanja u sjevernoj Siriji mogla raspiriti kurdski separatizam u Turskoj.

U nedjelju su deseci ljudi ubijeni u turskim zračnim udarima na područja pod kontrolom Kurda nedaleko od Džarablusa

Promatračka skupina Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da je ubijeno najmanje 35 civila i četiri borca, dok je turska vojska izvijestila da je poginulo 25 Kurda.