susret u sotinu

Penava o mirenju s čelnicima: 'Nisam ni znao da smo se posvađali'

14.10.2018 u 17:29

Bionic
Reading

U spomen na šezdesetosmero Sotinjana poginulih i ubijenih tijekom napada bivše jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi i okupacije Sotina, vijence kod spomen-obilježja u središtu toga vukovarskog prigradskog naselja u nedjelju su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva

Po riječima predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin Biserke Ljubić, u Sotinu je ubijen svaki deseti mještanin, a još uvijek se traga za 18 Sotinjana.

U ime predsjednice Republike vijenac je položio i svijeću zapalio umirovljeni general Mladen Markač, u ime Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, a Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

'Prošlo je 27 godina i ne možemo biti zadovoljni s intenzitetom kao niti s brojem procesuiranih počinitelja teških kaznenih djela ratnoga zločina. Hrvatska Vlada je svjesna svoje odgovornosti, a svi dužnosnici u Vladi su svjesni svoje odgovornosti u skladu s njihovim nadležnostima', poručio je ministar Medved.

  • +41
U Vukovaru održan prosvjed zbog ne procesuiranja ratnih zločina Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Na komemoraciji je sudjelovao i ministar uprave Lovro Kuščević koji je izrazio najdublju sućut obiteljima žrtava, zauzevši se za kažnjavanje počinitelja zločina.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da s prolaskom godina opada interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne.

'Kako godine prolaze teško je izbjeći sumnju i osjećaj da opada intenzitet emocije i interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne. Ipak, u svemu tome moramo pronaći snage za dostojanstvo i zajedništvo, ali jednako tako mora doći do promjene u razmišljanju ljudi koji obnašaju dužnosti koje su odgovorne za procesuiranja ratnih zločina, oni moraju shvatiti da je njihov zadatak znatno lakši u odnosu na svakodnevicu obitelji koje traže svoje nestale i kojima su članovi obitelji ubijeni, a znaju da za to nitko nije odgovarao', poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na komemoraciji nakon koje je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana služena misa zadušnica.

Na novinarsko pitanje je li današnji susret predstavljao pomirbu s čelnim ljudima stranke, Penava je odgovorio kako 'nije ni znao da su se posvađali'.

'Mislim da nemamo različita mišljenja. Dok sam slušao govore ministara, pitao sam se u čemu je problem', rekao je Penava.

Iznenadilo ga je što na prosvjedu nije bilo njegovih stranačkih kolega. "Svatko je imao svoje razloge, nadam se da ćemo sljedeći put svi biti tu“, dodao je Penava koji je novinarima rekao da se nije čuo s premijerom nakon skupa te očekuje da institucije rade svoj posao.

Na na pitanje novinara je li jučer trebao biti u Vukovaru, ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je jučer bio na obilježavanju pokolja mještana Široke Kule. 'Činjenica je da je 27 godina prošlo i ne možemo biti zadovoljni intenzitetom i brojem procesuiranih zločina. Svjesni smo toga i pored svih drugih obveza, znamo što je naša odgovornost', rekao je Medved i dodao kako počinitelji moraju biti procesuirani.

Ministar Kuščević je na pitanje novinara hoće li Penava zbog prosvjeda snositi sankcije poručio kako svaki apel koji ide ka tome da se zločini sankcioniraiju nije grijeh. 'Država je zakazala, trebala je procesuirati sve ratne zločine', poručio je Kuščević.