BITKA ZA NOVOG PREDSJEDNIKA

Pena Nieto u vodstvu na meksičkim izborima

02.07.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Enrique Pena Nieto, kandidat Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i bivši guverner dobio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Meksiku između 37,9 i 38,55 posto glasova čime se nalazi u vodstvu, objavio je središnji izborni institut (IFE).

Rezultat predstavnika ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora je između 30,9 posto i 31,86 posto a vladine kandidatkinje Josefine Vazquez Mota, iz Stranke nacionalne akcije, između 25,1 posto i 26,03 posto, rekao je predsjednik IFE-a Leonardo Valdes objavljujući prve službene rezultate.

Predsjednički izbori održavaju se u samo jednom krugu.

PRI se nada osvojiti većinu i na istodobno održanim parlamentarnim izborima na kojima je približno 79,5 milijuna Meksikanaca biralo 500 zastupnika i 128 senatora. Ako PRI pobijedi i na parlamentarnim izborima, jedna stranka mogla bi imati predsjednika i apsolutnu većinu u parlamentu, prvi put od 1997.

PRI je vladala Meksikom 71 godinu sve do gubitka na izborima 2000.

Enrique Pena Nieto
je obećao vratiti sigurnost u gradove opustošene ratom narko kartela, ostvariti rast od poreznih prihoda i liberalizirati tržište rada. Pena Nieto planira i reformirati državnu naftnu kompaniju Pemex i otvoriti je stranim ulagačima.