ŠKOLSKI PRIMJER KORUPCIJE

'Pelješki most je metafora HDZ-ove vlasti'

24.07.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Željko Jovanović ocijenio je u Rijeci da je pelješki most metafora HDZ-ove vlasti, te ustvrdio da je to školski primjer političke, moralne i financijske korupcije

Jovanović je ponovio da je iz dokumenata koje je vidio, kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, očito da je "priča o pelješkome mostu kao nacionalnom interesu" služila isključivo kao alibi utjecajnim političkim i poslovnim interesnim skupinama koje sponzoriraju HDZ.

"Uski sloj umreženih već vrlo bogatih HDZ-ovaca postaje još bogatiji preko grbače građana nakon gradnje mosta", rekao je Jovanović, ističući da su najviši državni dužnosnici i ministri iz HDZ-ove vlasti, vlasnici i dioničari građevinskih tvrtki IGH i Konstruktora te mešetari povezani s tim strukturama, zahvaljujući povlaštenim informacijama, pokupovali jeftino poljoprivredno zemljište na Pelješcu očekujući da će se ta ulaganja višestruko isplatiti zbog gradnje mosta i autoceste.

Jovanović je predložio da se novac namijenjen gradnji tog mosta usmjeri prema radu policijskoga nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala te za kupnju školskih udžbenika i prijevoz po socijalnim uvjetima.

Saborski zastupnik SDP-a ustvrdio je da Vlada Republike Hrvatske "treba napustiti vlast" te da se trebaju što prije organizirati prijevremeni izbori. Ocijenio je da HDZ-ova vlada krivac "za dovođenje zemlje u krizu", pri čemu je istaknuo da sadašnja vlada ne zna, ne može i ne želi zemlju izvesti iz krize. Vladini najnoviji prijedlozi uzrokovat će daljnji pad proizvodnje, procvat sive ekonomije i zatvaranje radnih mjesta, rekao je Jovanović