DVOTJEDNA KAMPANJA

Pavić kreće u ofenzivu protiv rada na crno

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2018 13:31
  • Objavljeno 18.01.2018 u 13:31
Marko Pavić

Marko Pavić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta 'Stop radu na crno' vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada

'Ideja nam je u slijedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke', rekao je Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

Hrvatska je, ističe, malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. 'Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje', kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

  • +6
  • +3

Sva lica Marka Pavića

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!