BOJKOT TRAJE DO DALJNJEG

Participaciju ne naplaćuje 74 posto liječnika

21.01.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i njihov odvjetnik Rajko Mlinarić preporučili su danas obiteljskim liječnicima da ne potpisuju aneks ugovoru koji im jamči 80 posto dosadašnje glavarine, te su pozvali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na pregovore kako bi se pronašao za sve strane zadovoljavajući način financiranja te djelatnosti

Punomoć za pravno zastupanje odvjetniku Mlinariću dosad je poslalo 1.100 obiteljskih liječnika, što je gotovo polovica od ukupno njih 2.400 koji imaju ugovor sa HZZO-om za obavljanje djelatnosti obiteljske medicine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Mlinarić ističe kako ugovori vrijede do kraja 2009. godine te ih, unatoč takvim najavama iz HZZO-a, nije moguće raskinuti. Dodaje međutim da nepotpisivanjem aneksa prava pacijenata nisu ugrožena budući da obveze liječnika ostaju i nadalje iste.

Ponuda za pregovore HZZO-u prvi je korak u pravnoj zaštiti njegovih opunomoćenika, a ako ih zdravstveni zavod odbije tada su mogući i drugi pravni koraci, uključujući i pokretanje sudskog postupka.

Predstavnik Koordinacije dr. Mario Malnar navodi da je HZZO jučer obiteljskim liječnicima počeo slati drugu verziju aneksa koja se u bitnome ne razlikuje od prethodne, jer i dalje predviđa 80 posto fiksnog iznosa glavarine, dok bi deset posto liječnici trebali dobiti indeksacijom, a deset posto za obavljanje preventivnih pregleda.

Podaci koje je Koordinacija prikupila na terenu i koji obuhvaćaju 80 posto obiteljskih liječnika (1918 ordinacija), pokazuju da participaciju ne naplaćuje gotovo 74 posto liječnika.

U Primorsko-goranskoj županiji tako participaciju ne naplaćuje 98 posto liječnika (236 timova od 240), u Osječko-baranjskoj županiji 92 posto (130 timova od ukupno 140), a u Istarskoj 90 posto (90 od 116 timova). U Sisku participaciju ne naplaćuju sva 33 liječnička tima, a u Zagrebu je odaziv liječnika gotovo 67 posto.

Malnar kaže kako se podaci HZZO-a, koji se objavljuju, temelje na broju liječnicima uručenih blokova s uplatnicama, a ne na temelju podataka o stvarnoj naplati particpacije.