OPTIMIZAM NOVOG VELEPOSLANIKA

Paro: Ukidanje viza za SAD nije daleko

05.04.2012 u 21:44

Bionic
Reading

Hrvatska i Sjedinjene Države su partneri i saveznici na zapadnom Balkanu, u borbi protiv terorizma i u mirovnim misijama, a Washington od Zagreba očekuje da bude predvodnik regije na njezinu putu u euroatlanske integracije, izjavio je u četvrtak u Zagrebu novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro koji jačanje gospodarske suradnje sa SAD-om i odnosa s hrvatskom dijasporom smatra glavnim izazovima svoga diplomatskog mandata.

'SAD je svojim angažmanom značajno pridonio da Hrvatska postane perjanica liberalne demokracije u regiji i od Zagreba sada očekuje da bude regionalni predvodnik', rekao je Joško Paro na predavanju u Američko-hrvatskom društvu u Zagrebu.

'Hrvatska je partner SAD-a u borbi protiv terorizma, u mirovnim operacijama, poput Afganistana, a sutra i partner u EU-u', dodao je Paro, iskusni hrvatski diplomat kojemu je dužnost u SAD-u treći veleposlanički mandat u karijeri.

Istaknuo je da SAD od Hrvatske ne očekuje da u to savezništvo i partnerstvo ulazi kao Njemačka ili Velika Britanija, nego "s maksimalnom mjerom onoga što može u njega uložiti, prema svojoj veličini i snazi".

Parko, koji za veleposlanika u SAD-u odlazi s mjesta savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku politiku, drži da će se hrvatsko-američko partnerstvo osobito razvijati kroz hrvatsku ulogu u susjedstvu.

'Hrvatska je prva zemlja zahvaćena ratom koja je iz toga izašla na politički i pravno uređen način. Stoga se od nas očekuje da obavimo transfer svoga iskustva, jer nam je zajednički cilj uključivanje regije u euroatlanske integracije', naglasio je Paro, nekadašnji pomoćnik nekoliko ministara vanjskih poslova i bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Glavnim zadacima svog četverogodišnjeg mandata smatra jačanje gospodarskih odnosa s najmoćnijim gospodarstvom svijeta, čemu bi, očekuje Paro, trebalo pridonijeti ukidanje viza. 'Nismo daleko od toga i uvjeren sam da će to pridonijeti jačanju gospodarske suradnje i boljem poznavanju naša dva naroda', rekao je Paro.

Po njegovim riječima, posebnu pozornost treba posvetiti hrvatskoj dijaspori u kojoj je došlo do velikih kvalitativnih i generacijskih pomaka.

'Među američkim Hrvatima je prilično velika razočaranost i trebamo učiniti sve da shvate kako je stara domovina njihova nova prilika', rekao je Paro ističući da nijedan od tri hrvatska konzulata u SAD-u nije obuhvaćen programom štednje i neće se zatvarati.