ZA VJEČNOG PREDSJEDNIKA

Parlament podržao referendum o apsolutizmu u Kazahstanu

14.01.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Oba doma parlamenta Kazahstana izjasnila su se u petak u korist održavanja referenduma koji bi trebao omogućiti da se bez izbora produlji mandat predsjednika Nursultana Nazarbajeva, na vlasti od sovjetskog razdoblja, do 2020. godine

Parlamentarci ove nekadašnje sovjetske republike, najbogatije u središnjoj Aziji, usvojili su u prvom i drugom čitanju amandmane Ustava koji omogućuju taj referendum.

Inicijativna skupina sastavljena od senatora i zastupnika predala je ovoga tjedna izbornom povjerenstvu više od pet milijuna potpisa građana (55 posto birača) sklonih održavanju takvog referenduma koji bi usput poništio predsjedničke izbore 2012. i 2017. godine.

U prosincu prošle godine, skupštine su već odobrile jednoglasno održavanje referenduma, ali se Nazarbajev službeno usprotivio toj inicijativi.

Stranka kojoj predsjedava Nursultan Nazarbajev, Nur Otan, koja kontrolira sva mjesta u parlamentu, izjasnila se u priopćenju za 'produljenje mandata čelnika nacije'.

Nazarbajev, ponovno izabran na prošlim predsjedničkim izborima 2005. s više od 90 posto glasova, dobio je 2010. naslov šefa nacije koji mu osigurava trajan imunitet.

SAD je u prosincu osudio nacrt referenduma smatrajući ga novom povredom demokratskih načela u toj zemlji.