kontra mjera

Pariz i u nedjelju zbog konvoja slobode pod policijskim nadzorom

13.02.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Pariz je u nedjelju pod pomnim policijskim nadzorom nakon što su se dan ranije u pregrađima okupile tisuće prosvjednika protiv covid putovnica u konvojima koji su stigli iz raznih dijelova Francuske, a neki se i probili do središta grada

U tvitu pariška je policija napisala da je u nedjelju raspoređena kako bi spriječila prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad svojom operacijom zvanom "konvoj slobode", koja je zabranjena.

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

U subotu prosvjednici protiv covid propusnica, ali i predsjednika Emmanuela Macrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvotno htjeli.

Policija je uhitila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvješću.

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bois de Boulogne, zapadno od Pariza, kako bi rastjerali posljednje prosvjednike, priopćeno je iz sjedišta policije.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Pokret je inspiriran kanadskim "konvojima slobode" koji paraliziraju Ottawu, a koji su ušli u treći tjedan.

U Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta koja su otvorena za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike protiv poraslih računa za energiju.

Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa "žutih prsluka" Jerome Rodrigues.

  • +9
Konvoj slobode u Parizu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON