KAOS U SIRIJI

Pariz i Berlin odbacuju blokadu Moskve i Pekinga

06.02.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Francuska i Njemačka su u ponedjeljak odbacile blokadu koju su međunarodnoj zajednici nametnule Rusija i Kina vetom na UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje represija u Siriji

'U ponedjeljak poslijepodne razgovarat ću s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Uz kancelarkino dopuštenje obratit ću mu se u naše ime', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Parizu nakon francusko-njemačkog samita.

'Njemačka i Francuska neće ostaviti sirijski narod. Ono što se događa je skandalozno. Ne prihvaćamo neodlučnost ni blokadu međunarodne zajednice', dodao je Sarkozy.

Dodao je da je i tijekom 'vikenda poginulo 200 ljudi te da začuđuje da se Rusi, koji su uvijek bili bliski stajalištima Arapske lige, sada iz nepoznatih razloga od nje distanciraju', rekao je Sarkozy.

Njemačka kancelarka je pozvala Moskvu da 'dobro odmjeri posljedice svojih odluka'.

Naglasila je da nisu samo razočarani, već i užasnuti što nije usvojena rezolucija Ujedinjenih naroda.

U subotu su Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju o Siriji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Taj dvostruki veto je izazvao gnjev nekoliko arapskih zemalja i ogorčenost Zapada. Nekoliko zapadnih diplomata i stručnjaka drže da bi taj dvostruki veto mogao potaknuti predsjednika Bašara al-Asada da nastavi represiju sirijske oporbe koja je veto nazvala 'dozvolom za ubijanje'.

Već drugi put Moskva i Peking sprječavaju Vijeće sigurnosti da djeluje nakon 11 mjeseci tijekom kojih je u represiji u Siriji ubijeno najmanje 6.000 ljudi. U ponedjeljak je Moskva izrazila žaljenje zbog 'histerične' reakcije Zapada nakon tog veta. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak odlazi u Damask s ruskim šefom vanjskih obavještajnih službi Mihailom Fradkovim, na traženje ruskog predsjednika Dmitrija Medvedova.