nastavlja se štrajk

Pariška policija potjerala prosvjednike iz sjedišta Macronove stranke

02.01.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Pariška policija u četvrtak je suzavcem potjerala prosvjednike iz sjedišta stranke francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, a štrajk protiv njegova prijedloga mirovinske reforme i dalje se nastavlja

Deseci prosvjednika bili su prisiljeni pobjeći pred gustim oblakom suzavca koji su prekrili uske ulice blizu Pariške opere. Čelnik Macronove stranke Republika u pokretu, Stanislas Guerini osudio je događaj koji je na Twitteru opisao kao "pokušaj upada radikaliziranih demonstranata" u urede stranke.

Policija nije uspjela potvrditi što se u sjedištu stranke točno dogodilo, no zna se da su tijekom neprijavljenih prosvjeda uhićene tri osobe.

U televizijskom novogodišnjem obraćanju naciji Macron je kazao kako od premijera Edouarda Philippea očekuje da pronađe kompromis sa sindikatima i grupama poslodavaca koji to žele, kada je posrijedi pitanje mirovinske reforme.

No sindikate njegov govor nije nimalo impresionirao, premda je predsjednik nudio neke posebne ustupke.

Šef jednog od najjačih sindikata CGT Philippe Martinez za radio RMC je prije dva dana kazao da poziva "sav francuski narod da se mobilizira, prosvjeduje i da štrajka".

Prosvjedi koji su u četvrtak ušli u 29. dana najdulji su u zemlji od 1968. godine.