NEUGODNA NUSPOJAVA

Paracetamol ne uklanja samo bolove nego i - sreću!

16.04.2015 u 01:00

Bionic
Reading

Poznato je da lijekovi koji sadrže paracetamol, poput Plivadona, Lupoceta, Lekadola i Panadola, djelotvorno ublažavaju bolove, međutim nova američka studija pokazala je da imaju i neugodnu nuspojavu koja ranije nije bila poznata - da smanjuju osjećaj sreće

U istraživanju koje su proveli psiholog Geoffrey Durso s Ohio State Universityja i njegovi suradnici dobrovoljcima su bile prikazivane snimke ugodnog i neugodnog sadržaja. Sudionici koji su uzimali paracetamol u testovima su iskazali značajno slabije reakcije na njih.

'To znači da bi uzimanje paracetamola moglo imati mnogo šire posljedice nego što se ranije mislilo', rekao je Durso.

'Umjesto da ga smatramo osloboditeljem od bolova, paracetamol možemo smatrati osloboditeljem od svih vrsta emocija', upozorio je.

Neka ranija istraživanja utvrdila su da lijekovi protiv bolova ne liječe samo tjelesne, već i duševne boli. Međutim nova studija ide korak dalje jer pokazuje da oni ne smanjuju samo negativne osjećaje, već i pozitivne.

U studiji su sudjelovale 82 osobe. Znanstvenici su nekima od njih davali po 1000 mg paracetamola, odnosno dvije tablete, a drugima placebo. Sat vremena kasnije, kada bi lijek počeo djelovati, pokazivali su im 40 fotografija i tražili da ocijene koliko su pozitivno odnosno negativno djelovale na njih.

Prizori na fotografijama kretali su se u rasponu od ekstremno neugodnih, primjerice prikazivali su pothranjenu ili uplakanu djecu, preko neutralnih kao što su krave u polju, do lijepih kao što je igra djece s mačićima.

Rezultati studije pokazali su da su oni koji su uzimali paracetamol ocijenili fotografije manje ekstremnima od sudionika koji su uzimali placebo.

Oni koji su uzimali placebo u prosjeku su svoje ekstremne pozitivne i negativne osjećaje ocijenili ocjenom 6,76 dok su drugi, koji su uzimali paracetamol, reakcije na iste slike ocijenili s 5,85.